Vakációs emlékek
A vakáció legjobb emlékei. Bakancs, fotók, napló és napszemüveg az asztalon.

Nyaralásból vissza az íróasztal mögé, és mintha minden kiesett volna? Semmi pánik, ez normális!

blank
blank

H I R D E T É S

Az ember hajlamos szabadsága alatt olyannyira kikapcsolni, hogy visszatérve a hétköznapi mókuskerékbe úgy érzi magát, mint az első munkanapján: kissé esetlennek, tudatlannak, elveszettnek. Ez persze egyáltalán nem baj, csak azt jelzi, hogy tényleg jól sikerült a pihenés. Ha azon a napon vagy akár egy hétig nem mennek fejből a telefonszámok, nem ugranak be azonnal a jelszavak, esetleg azt se tudjuk hirtelen, mik is a feladataink tulajdonképpen, ne essünk pánikba! Minden visszatér majd idővel.

Szabadság alatt elbutulunk?

A nyaralás utáni ideiglenes amnézia tehát teljesen oké. Ugyanis az igazi kikapcsolódást az jelenti, hogy egy időre mindent kizárunk: feladatokat, gondokat, de néha akár jelszavakat is kitörlünk az agyunkból, és csak relaxálunk. Teljesen logikus, hogy ha valaki ezt több hétig teszi, akkor az irodába visszatérve lesz némi kihívás emlékei előkutatásában. Ha elkerülnénk a kellemetlenségeket, még az utazás előtt érdemes memót írni magunknak a leglényegesebb információkkal, mint jelszavak – persze ez esetben jól el kell rejteni azt a cetlit -, a helyes időterv, vagy akár az új kolléga neve.

Szabadság alatt elbutulunk? Aki egy kiadós pihenés után kissé nehezebbnek érzi a felfogását, nem is téved olyan nagyot. Tudósok megállapították ugyanis, hogy aki egy ideig lábat lógatva átadja magát a boldogító semmittevésnek, akár 20 IQ-pontot is veszíthet. Azért nem kell nagyon megijedni, ez csak ideiglenes állapot, az agyunk aztán visszatérve a munkanapokhoz újra felveszi a megszokott teljesítőképességet.

A feljebb leírtak teljesen ismeretlenek?

Ha a felsoroltak közül még egyik jelenséggel sem találkoztunk, talán nem „helyesen” kapcsolódtunk ki. Ahhoz, hogy az ember a viszonylag kevés szabadnapjából a lehető legtöbbet hozza ki, érdemes megtanulni annak a módját, hogy is lesz hatékonyabb az energiavisszanyerés.

Ha valaki úgy érzi, most már igazán ideje az üdülésnek, általában már késő. Jobb nem megvárni a nyári szünetet és csak ekkor több hetet kivenni, hanem inkább év közben is beiktatni – és a szabadság alatti stressz elkerülésének érdekében gondosan megtervezni – néhány rövidebb pihenőidőt, hosszú hétvégi kiruccanást.  

Mikor megvan a terv, akkor jön az igazán fontos rész: a teljes kikapcsolás. A mai világban, mikor az állandó elérhetőség és a folyamatos információáramlás a mindennapok része, sőt kicsit elvárás is, nehéz ellenállni a kísértésnek és nem elolvasni az e-maileket, esetleg lehalkítani a céges telefont. Mégis, energiáink feltöltésének érdekében, próbáljunk csak abban az esetben az okos eszközökhöz nyúlni, ha nagyon muszáj. Persze nem tilos a közösségi média használata, de üdítő lehet néhány napig, vagy akár hétig teljesen „offline üzemmódban” élni, tehát ráérünk később a nyaralásról posztolni, ehelyett élvezhetjük inkább a pillanatokat.

A pihenés része az is, hogy hazatérve hagyunk magunknak egy kis időt, lassan zökkenünk vissza. A szennyes ruhát nem kell a házba lépve azonnal kimosni, a piperetáskát másnap is ráérünk kipakolni, de még akkor sem követünk el emberiség elleni bűntettet, ha a bútorokon a nyaralás alatt kialakult kisebb porréteget csupán néhány nap múlva töröljük le. Csak nyugodtan!

Forrás: https://www.karriere.at/blog/vergesslichkeit-nach-urlaub.htmlhttps://www.karriere.at/blog/richtig-abschalten-im-urlaub.html

Fotó: Envato

Szerző: T.M.

#mentalisegeszseg #szabadsag #coaching

H I R D E T É S