Doctor Consulting Patient at Vaccination

Oltás nélkül nem járhatok dolgozni?

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre több ember oltatja be magát – sokan pedig nem. Ez bonyolítja a gyárak és irodák helyzetét: A menza csak injekció után használható? Szüksége van minden alkalmazottnak maszkra? Olt-e az üzemorvos? Következzenek a legfontosabb kérdések és válaszok a német Spiegel magazin cikke alapján.

Kötelezhet-e rá a munkaadóm, hogy beoltassam magam?

Nem. Az oltási rendelet nem ír elő ilyen követelményt az alkalmazottak számára, ezért a munkáltató nem rendelheti el az oltást. Szakértők szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a toborzás során kritériummá váljon az oltottság. Hozzátesszük: az adatvédelmi törvény betartása itt is kötelező, a munkaadók csak akkor dolgozhatják fel az egészségügyi adatokat, ha ez különböző jogi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges. A rendszeres koronavírus-tesztelés bizonyos szektorokban szintén előfordulhat. Mindez nagy fejtörést okoz a munkaügyi bíróságok számára, hiszen mérlegelni kell a munkavállaló személyi jogait az adott világjárvány helyzetét tekintve.

Vannak-e következményei annak, ha nem akarok oltást kapni?

Nem lehet negatív következménye annak, ha a munkavállaló a védőoltás ellen dönt. Amíg nincs általánosan kötelező oltás, az alkalmazottnak joga van felszólalni az oltás ellen is.

Megtagadhatja-e a munkáltató a hozzáférést, ha nem vagyok beoltva?

A munkáltató kockázatértékelést követően bevezetheti, hogy a be nem oltott emberek többé ne férjenek hozzá bizonyos létesítményekhez, például étkezdéhez, vagy közösségi terekhez. Ez akkor lehetséges, ha a hozzáférés nem feltétlenül szükséges a munka teljesítéséhez. Sőt, ha a jövőben bebizonyosodna, hogy az oltás a megfertőződést is megakadályozza, akkor lehetséges, hogy csak azoknak kell továbbra is maszkot viselniük, akiket nem oltottak be. Azt azonban nem tilthatják meg a munkáltatók, hogy az injekciót megtagadó alkalmazottak bejárjanak az irodába vagy gyárba.

Otthon maradhatok-e, ha nem vagyok jól az injekció után?

Azt, ha a dolgozó rosszul érzi magát oltás után, a feletteseinek úgy kell értékelni – a járványtól függetlenül -, mintha gyengélkedne. Általában a betegség első három napján nem kell munkaképtelenségről szóló igazolást bemutatnia. Az ettől való eltérést a munkaszerződésében fel kell tüntetni.

Forrás: https://www.spiegel.de

Szerző: T.M.

#oltas #munkavallalas #munkaegeszseg #munkajog #uzemorvos

H I R D E T É S