Igazán nagy hőségeket élünk meg ezen a nyáron. És ha mindezt nyugtázzuk magunkban, érdemes nyáron is odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk. Pláne a munkahelyen.
Sokan szendvicset dobnak össze reggel, mert az különösebb előkészülettel nem jár és a reggeli készülődésbe is belefér, ám szendvicsen élni folyamatosan, nem túl egészséges. Rendben, rászánod magad még előző este, hogy elkészítsd a másnapi ebédet, de mit is?
Ha lövésed sincs, hogy mi lenne az a finom ebéd, amelyet másnap szívesen elfogyasztanál a munkahelyeden, de nem gond, ha hidegen eszed – mert amúgy is hűsítőre vágysz – és még egészséges is… Nos, akkor jövünk mi a képbe.
Íme néhány nagyon egyszerű, de nagyszerű könnyű nyári étel forróság idejére is:
Joghurtos uborkaleves
Bolgár uborkaleveséként vagy taratorként is ismert ez a leves. Ha gondolod, már előző nap elkészítheted, de igazából reggel is összedobhatod és majd a munkahelyi hűtőben lehűtöd. Mire fogyasztani kell, már nemcsak kellően hideg lesz, de az ízek is jobban összeértek.
Amire szükséged lesz:
- 120 ml görög joghurt,
- 1 evőkanál menta,
- 1 evőkanál kapor,
- 50 ml víz,
- 50 ml kovászos uborka leve,
- ½ kígyóuborka,
- 1 csipet só,
- néhány csepp olívaolaj,
- 5-6 szem dió.
Elkészítés: a görög joghurthoz add hozzá a mentát és a kaprot, keverd össze. Csurgasd hozzá a
a kovászos uborka levét és a vizet egy csipet sóval és keverd össze. A kígyóuborkát héjastól szeld fel apró kockákra és öntsd a többi alapanyaghoz. Csurgasd meg a néhány csepp olívaolajjal, szórd rá a diót.
Sokszor van az úgy ebben a forróságban, hogy nem is érzed az éhséget, azt pedig még inkább nem tudod, hogy mit ennél szívesen. De csak egy darabig. Aztán munka közben olyan éhség és/vagy gyengeség törhet rád, amivel nem jó játszani. Természetesen alapvető a megfelelő folyadékpótlás, de gondoskodni kell a szervezet energiakészletéről is. Hidd el, hogy egy hússal és zöldségekkel megrakott étel jól fog jönni a nap folyamán.
Zöldséges tortilla
A legjobb ebben az ételben, hogy a saját ízlésedhez igazíthatod, ugyanis bármilyen zöldséggel és hússal dúsíthatod. A tortillalapot megkenheted saját magad által készített vagy vásárolt masszával, de humusszal is és már mehet is bele a hús meg a zöldségek. Húsmentes napon a húst is elhagyhatod. Megszórhatod reszelt sajttal, majd tekerd fel a lapot és vágd olyan szeletekre, hogy azok egyben maradjanak. Akár egyben is beviheted a munkahelyedre és majd ott felszeled kívánt méretekre. Fogyaszthatod mártogatós szósszal vagy anélkül.
Üdítő frissességre vágysz még az ebéded esetében is? Megadhatod magadnak.
Citromos csirkesaláta kakukkfűvel
A saláta bármikor jó lehet, de nyáron, a nagy hőségben a legjobb és legtáplálóbb ételek egyike. Ha reggel nem akarsz sietni, akkor még előző este készítsd el.
Amire szükséged lesz:
- 2 gerezd fokhagyma pépesítve vagy reszelve,
- 1 teáskanálnyi citrom reszelt héja,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 2 teáskanál kakukkfű,
- ízlés szerinti só,
- ízlés szerinti feketebors,
- 4 darab bőr és csont nélküli csirkemell,
- vegyes saláta (lehet zacskós, bolti vagy saját vásárlás alapján kígyóuborka, lilahagyma, koktélparadicsom, paprika, rukkola, fejes saláta),
- ízlés szerinti salátaöntet,
- feta sajt és fenyőmag ízesítés és díszítés céljából.
Elkészítés: Az olívaolajat a kakukkfűvel, citromhéjjal, fokhagymával, sóval és borssal keverd össze. Hagyd érni ezt a pácot, tedd a hűtőbe. Közben a bepácolt csirkemellet grillezd meg, ha kihűlt vágd apró csíkokra. Rakd a salátához és önts rá az öntetet. A tetejét szórd meg fenyőmaggal és feta sajttal.
Ez csak néhány recept, hogyan dobd fel a forró munkanapokat. Nektek milyen fantasztikus és egészséges nyári ötletetek van?
Szerző: Rónai Márta
Fotó: Envato