mondj nemet, határhúzás, munkahely, karrier
mondj nemet, határhúzás, munkahely, karrier

Határhúzás a munkahelyen – Így csináld! 

blank
blank

A rosszul kialakított vagy nem létező munkahelyi határok szükségtelen stresszt okozhatnak, hosszú távon pedig kiégéshez vezethetnek. A munkatársakkal, vezetőkkel való határok felállítása éppen ezért nagyon fontos, segíthet elkerülni a kiégést és megőrizni a mentális egészséget. Mutatjuk, hogyan csináld! 

Tanulj meg nemet mondani 

Tudjuk, ez talán az egyik legnehezebb feladat, viszont hidd el, muszáj lesz megtanulnod néha nemet mondani. Ha a főnököd újra és újra olyan feladatokkal bíz meg, amiket egyszerűen képtelenség az adott határidőre megcsinálni, akkor bátran utasítsd vissza. Természetesen ne dühből és idegből, hanem szépen magyarázd el a vezetődnek, hogy szívesen foglalkozol a témával, de a kijelölt határidő túl szűkös, végül pedig javasolj egy ésszerűbb, betartható határidőt. 

Vegyél ki szabadságot 

A szabadság remek módja annak, hogy határokat szabj a munkahelyeden, ugyanis lehetővé teszi, hogy szünetet tarts. Ebben az időszakban semmiképpen se a munkára koncentrálj, célszerű lehet a szabadság ideje alatt az értesítéseket is némítani, így nem lesz semmi, ami megzavarhat a relaxációd közben. Az értesítések némítása egyébként a munkaidőn túl is hasznos. Gondolj csak bele, mennyire idegesítő tud lenni, ha még mindig e-mailekkel bombáznak, miközben neked lejárt a munkaidőd. Ha viszont ezekre reagálsz is, akkor ne csodálkozz rajta, ha nem tartják tiszteletben a magánszférád. Lejárt a munkaidőd 5-kor, de kaptál egy e-mailt rá 10 percre? Ne válaszolj, rövid időn belül mindenki rá fog jönni, ilyenkor már feleslegesen keresnek. 

A kommunikáció fontossága 

A határok felállítása során nagyon fontos az őszinte és nyílt kommunikáció. Enélkül ugyanis nem fogod tudni a gondolataid kifejezni a másik irányába, így a határok felállítása is nehézkes. Ha viszont mindig nyitottan kommunikálsz a kollégáiddal, feletteseiddel, akkor az segíthet elmagyarázni, hogy mik a határaid és miért van rájuk szükséged. A kommunikáció ráadásul minden fronton lényeges, hiszen segíthet egy egészségesebb munkakörnyezet kialakításában is. 

Tisztelj másokat 

Ne felejtsd el tiszteletben tartani te sem a mások határait, miközben felállítod a sajátjaid. Ha megtanulod, mik a vezetőid, kollégáid határai és azokat tiszteletben is tartod, azzal arra ösztönözheted őket észrevétlenül, hogy tegyék ők is ugyanezt. 

Elkerülhetetlen konfrontáció 

Tudnod kell, hogy mindig lesz olyan, aki megpróbálja majd tesztelni a határaid. Éppen ezért készülj fel a konfrontációra, ugyanakkor próbáld meg a helyzetet higgadtan kezelni. Amennyiben valaki megpróbálja átlépni az általad felállított határokat, próbálj meg türelmesen olyan kompromisszumot felajánlani, amivel mindenki csak nyer. Ha például az egyik kollégád minden áldott nap 11-kor invitál kávézni, de te inkább délután 1 órára ütemeznéd ezt, akkor magyarázd el neki, hogy a napi rutinod része a szünetek beiktatása is, de egy picit tudsz engedni a dologból. Mi lenne, ha megállapodnátok egy köztes időpontban, s mostantól dél magasságára tennétek a közös kávézást? Ez egy olyan ajánlat, amivel a másik úgy érzi majd, fontos neked a megoldás megtalálása, így nagy eséllyel boldogan bólint majd rá a felajánlott időpontra. 

Forrás: Indeed
Szerző: G.P.