top view of cleaning company team cleaning modern office

(Nem) felületes tisztaság

blank
blank

A tavalyi év vegyes érzéseket kelt bennünk, rengeteg kihívást hozott, sok kudarcot, ám szerencsére sok erőfeszítést mégis siker „koronázott”. Számos változást indukált, akár a munkavédelem, egészségvédelem területén is. Ezek némelyike még függőben, és még a javaslatok éppen csak próbálják utolérni a kialakult helyzetet, ám, mivel a munkáltatóknak és a munkavállalóknak mindig közös érdeke minden szereplő egészségének (ez esetben fokozott) védelme, születnek ötletek, megoldások, amelyek a cégeket segítik a megfelelő eljárásmenetben. Kertész Csaba munka-és tűzvédelmi szaktanácsadó osztja meg gondolatait.

Itt van például a takarítás kérdése. Nem biztos, hogy a szokásos rutinnál eddig nagyobb figyelmet szenteltünk neki. Természetesen a vállalatok, irodák, üzemek, stb. takarítását általában kiszervezik profi cégeknek, akik jó esetben szakképzett munkatársaik segítségével törlik a port, fertőtlenítik a házat, anélkül, hogy például felrobbantanák a mosdót.

A vírus kapcsán a hivatalos szervek – a szigorú rendeletek meghozása és betartatása mellett – egyénileg fokozottan felhívják a lakosság figyelmét a higiéniára és tanácsokat adnak egészségünk és a többiek egészségének megőrzése érdekében. Például mossuk, fertőtlenítsük a kezünket, tartsunk megfelelő fizikai távolságot, stb.

A tisztaság, higiénia, egészségvédelem kérdését tovább vizsgálva azonban a munkahelyeken újabb kihívásokkal találkozunk. Egyrészt felmerül a kérdés, hogy az általános takarításra leszerződtetett és annak idején – még a vírus előtt – felkészített takarítók mennyire vannak tisztában azzal, hogy a vírusfertőzés elkerülése érdekében pontosan milyen szereket, milyen koncentrációban, milyen gyakran kell használniuk a felületeken… és hogy menyi idő elteltével kell megismételni azok tisztítását.

Természetesen a feladatok egy része kiszervezhető home office-ba, de közel sem mind. Az ügyfélkapcsolati, a termelői, a kereskedelmi, stb. szektorban például elengedhetetlen a személyes jelenlét. A munkahelyre érkező dolgozók és az ott megforduló látogatók kintről – otthonról, a közlekedési eszközökről, a telefonjukról és még hosszan sorolhatnánk, honnan – folyamatosan mikroorganizmusokat hoznak be a munkahelyre. A tisztaság, a megfelelő felülettisztítás tehát most fokozottan a figyelem középpontjába került.

Természetesen tudjuk, hogy ezek a bajkeverő apró élőlények olyannyira parányiak és láthatatlanok, hogy a mikroszkópos vizsgálatok előtti időkben az orránál fogva vezették az orvoslás tudományát, néha egészen elképesztő és szürreális megoldási és gyógyítási javaslatok felé, amelyeknek zömét valószínűleg manapság nem igazán lenne kedvünk kipróbálni.

Ha valamilyen eljárás segítségével láthatóvá tehetnénk ezeket a mikrobákat, bizonyára hátrahőkölnénk, hogy kontaktusonként milyen ütemben gyarapodnak minden felületen, beleértve a bőrünket is. Ha imigyen nem is áll módunkban szemlélni őket (ami nem biztos, hogy akkora baj), szerencsére modern laboratóriumok állnak rendelkezésünkre, hogy információkat nyerjünk viselkedésükről.

Fontos, hogy cégünknél olyan takarítószemélyzet végezze a tisztítást, akik felkészültek és naprakészek a témában, például mert akkreditált cégek tájékoztatták és képezték őket tovább az adott helyzetre vonatkozóan, így tisztában vannak a megfelelő protokollal és lelkiismeretesen betartják a higiéniás előírásokat. Most ugyanis a vírus elleni védekezés a munkahelyi egészségvédelem egyik legkiemeltebb feladatköre.

Szerző: B.E.

#munkavedelem #munkaegeszseg #virus