20232 felvételi, felvételi, egyetem, nem vettek fel egyetemre, tippek, pótfelvételi
20232 felvételi, felvételi, egyetem, nem vettek fel egyetemre, tippek, pótfelvételi

Nem vettek fel az egyetemre?  Még semmi sincs veszve!

blank
blank

H I R D E T É S

Az idei évben csaknem 127 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézménybe, július 26-án pedig kihirdették a felvételi ponthatárokat. Aki nem került be a felsőoktatásba, még mindig számos lehetősége van, jelentkezhet pótfelvételire, nyelvet tanulhat, hasznos ismereteket adó tanfolyamot végezhet, vagy munkatapasztalatot szerezhet. 

Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki egy-két pont miatt lemarad a főiskoláról, vagy az egyetemről, azonban ez még közel sem a világ vége.. Tippjeinkkel szeretnénk segíteni nektek abban, hogy megalapozott döntésekkel alakíthassátok a jövőtöket és abban is, hogy ne keseredjetek el. 

Ha nem vettek fel az egyetemre, azonnali lehetőséget jelent a pótfelvételi, amellyel még mindig van lehetőséged becsatlakozni a szeptemberben kezdődő félévre. Évente több ezer hallgató kerül így be a felsőoktatásba, érdemes tehát résen lenni és figyelni az egyetemek, főiskolák pótfelvételi ponthatárait, amit augusztusban hirdetnek ki. A jelentkezéssel kapcsolatos információkat és pontos dátumokat a július 26-át követő napokban teszik közzé az intézmények. 

A pótfelvételi legfontosabb szabálya, hogy mindössze egy szakot jelölhetsz meg (ugyanazon szak önköltséges és államilag finanszírozott formája egynek számít). Ahogy „normál” felvételinél, úgy a pótfelvételinél is fontos határidők vannak, a pótfelvételi ablak egy szűk, 1-2 hetes időintervallumot jelent.  A jelentkezési időszak kezdete mindig július végén kezdődik és augusztus első felében ér véget. A pótfelvételire a sima felvételihez hasonlóan az E-felvételi rendszerben lehet jelentkezni.

Ne add fel a terveidet!

Ha a pótfelvételi sem jön össze, akkor se add fel: semmi sem akadályozhatja meg, hogy jövőre újra jelentkezz az egyetemre, akár ugyanannak az intézménynek ugyanarra a képzésére, akár valami teljesen másra. Addig se hagyd abba a tanulást, végezz el például egy online tanfolyamot, aminek segítségével hasznos ismereteket, vagy akár egy prosperáló szakmát is szerezhetsz. Számos ilyen lehetőség van,  ilyenek például a marketing és PR, az üzlet és menedzsment, a szoftver, a HR, a sales és kereskedelem, valamint a pénzügyi területeken elérhető képzések is.

Szerezz munkatapasztalatot!

Ha nem félsz attól, hogy ideiglenesen újragondold az életed, akkor keress magadnak állást, és kezdj el dolgozni. Lehet, hogy ahogy felfelé haladsz majd a ranglétrán a munkahelyeden, úgy adódik majd lehetőséged arra is, hogy újra tanulj. Ha csak gyakornoki pozíciót ajánlanak fel, azt is érdemes átgondolni, mert szakmailag és emberileg is fejlődni fogsz és az önéletrajzodban is jól mutat majd a munkatapasztalat. A gyakornoki pozíció arra is jó, hogy több olyan állásba is belekóstolj, ami szimpatikus számodra. A tapasztalat birtokában azután eldöntheted, hogy melyik az a munkahely, vagy szakma ami igazán közel áll hozzád. 

Tanulj nyelveket és láss világot!

Azt az időt, amíg újra jelentkezni tudsz az egyetemre, töltheted azzal is, hogy fejleszted a nyelvtudásodat és világot látsz. A vendéglátóiparban és a turizmusban is számos lehetőséget kínálnak a fiataloknak, csak céltudatosnak és merésznek kell lenni. Érettségi után jó lehetőséget jelentenek a nyelvtanulásra és új országok megismerésére az au pair munkák is. Ma már számos közvetítő cég foglalkozik azzal, hogy megfelelő családokat és au paireket kössenek össze. Az aupairworld.com oldalon például csak regisztrálnod kell és miután kiválasztottad a célországot, máris válogathatsz az ajánlatok közül.

Ha még mindig bizonytalan vagy…

Ha még mindig nem döntötted el, hogy mit is csinálj, és tanácstalan vagy, akkor érdemes megfontolni, hogy egy évet azzal töltesz, hogy elegendő információt gyűjtesz arról, hogy mit is szeretnél csinálni? Kutass különböző információk után mielőtt döntést hozol. Akárhogy is döntesz, a legfontosabb, hogy ne ülj otthon, és ne pazarold az idődet tiktokozással. Foglald le az agyadat azzal, hogy olyan emberek könyveit olvasod, akik inspirálnak téged, vagy beleásod magad magad azokba a tantárgyakba, amelyek a továbbtanulásodhoz kellenek majd.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S