diploma, végzettség, fizetés, kutatás
diploma, végzettség, fizetés, kutatás

Ezek a diplomák érik a legkevesebbet

blank
blank

H I R D E T É S

Vannak olyan diplomák, amelyekkel sokkal nehezebb karriert építeni, mint más diplomákkal. Ezért a végső döntés meghozatalakor nem lehet elég óvatosnak lenni. De ha már rosszul választottunk, akkor sincs minden veszve.. 

Hónap kérdése: Te szereted a munkád?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Vannak olyan diplomák, amelyeket jobbnak tartanak a többinél, ezek birtokában több állásajánlat közül válogathatunk, vagy nagyobb az esélyünk arra, hogy fényes karriert fussunk be. Például manapság egy szoftvermérnöki vagy orvosi diploma a legjobban fizetett állásokat nyitja meg számunkra világszerte a globális munkaerőpiacon.

Mitől lesz haszontalan egy diploma?

A munkaerőpiacon a legalacsonyabb presztízzsel rendelkező diplomákat általában olyan mérőszámokhoz kötik, mint az adott diplomával rendelkezők munkanélküliségi rátája, vagy a lehetőségek hiánya. Néhány ilyen haszontalan diploma a legkönnyebb szakokon van. Sokan nem is tudják felmérni, hogy gyakorlatilag feleslegesen járnak a felsőoktatásba, csak a könnyen megszerezhető diploma ígérete csábítja őket. Lehet kényszerpálya is egy ilyen választás, például ha valaki tudja, hogy magának kell kifizetnie a tandíjat és ehhez dolgoznia kell, így olyan szakot választ, amit munka mellett is biztosan el tud majd végezni.

Ezek ma a leghaszontalanabb diplomák a világban 

A legtöbb ilyen listán általában első helyen szerepelnek a Public Relations és marketing szakterülettel kapcsolatos diplomák. Még mindig sokan hiszik azt, hogy ez egy rangos diploma, de világszerte számolnak be arról, hogy nagyon magas az ilyen diplomával rendelkezők körében a munkanélküliség. Ma már az, aki naprakész akar lenni a PR és az online marketing világában, online tanfolyamok segítségével szerzi meg, vagy bővíti tudását. Ha mégis rendelkezel ilyen diplomával, akkor érdemes a keresőoptimalizálással kapcsolatos tudásodat bővíteni. Számos SEO és PPC tanfolyam közül válogathatsz, amelyek gyakorlati példákkal képzik a résztvevőket.

Hasonlóan népszerű ám sokszor haszontalan a turizmus és vendéglátás diploma. Az ilyen végzettségű diplomások közül is sokan mondják azt, hogy nem sok haszna volt a papír megszerzésének, még akkor is, ha a turisztikai ágazatban találunk jól fizető állásokat is. 

Kommunikáció és nemzetközi tanulmányok

A kommunikáció szakot végzettek is hasonló cipőben járnak. A kommunikáció széles területet ölel fel, és nem minden szempontból haszontalan diploma, de más szakokkal is betölthetőek azok a munkakörök, ahová a kommunikáció szakot végzettek pályázhatnak és ez teszi a főiskolai diplomát haszontalanná. 

A tanári diploma nem csak Magyarországon jelent egyet a csekély anyagi megbecsüléssel, a világ számos országában sorolják a „haszontalan” diplomák közé. Ennek ellenére kialakulhat túlkínálat is, például az USA-ban, ahol rengeteg magán-oktatási intézmény van, az itt dolgozók körében csökkenő munkanélküliség tapasztalható.

Hasonlóan alacsony presztízsű a világban a nemzetközi tanulmányok szak. Helyette inkább a szociológia szakot javasolják, mert nagyjából hasonló tantárgyakból kell vizsgáznia a hallgatóknak, de ez utóbbi szak nagyobb presztízsű és jobb lehetőségeket kínál. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S