digitális detox, karrier, munka
digitális detox, karrier, munka

Digitális detox munka mellett

blank
blank

H I R D E T É S

Mennyire megvalósítható és mennyire hatékony, ha alkalmanként digitális detoxot tartunk? 

Munkavállalóként ma már a munkakörök döntő többségében elengedhetetlen, hogy az online térben, közösségi médiát használva, illetve digitálisan kommunikáljunk. Sokak számára nemcsak a kollégákkal történő kapcsolattartás miatt elengedhetetlen az elektronikai eszközök használata, hanem egyben a munkájuk részét képzi, hogy az egyes felületeket kezelje. Ide tartoznak az értékesítési pozíciót betöltő munkavállalók, de a kommunikáció és a marketing területen dolgozók is.
A folyamatos jelenlétnek azonban súlyos következményei lehetnek, ezért egyre többen próbálják ki a digitális detoxot. 

Mi az a digitális detox? 

A közösségi média felületein való jelenlét behálózta a mindennapjainkat. Az ébren töltött óráink nagy százalékát töltjük az online térben, akár folyamatosan, órákon át is. Még inkább igaz ez azokra, akik nemcsak a munkájuk mellett és után használják ezeket a felületeket, hanem munka közben is ezzel dolgoznak. A digitális detox során önként döntünk úgy, hogy egy meghatározott időszakon keresztül nem használjuk a közösségi médiát, mentesítve magunkat azok káros hatásától. Az online közösségi terekből való kivonulás azonban nem mindenkinek megy könnyen. 

FOMO

Szinte észrevétlenül válhatunk függőkké a közösségi média tartalmait fogyasztva. A FOMO (Fear of missing out), vagyis a félelem attól, hogy lemaradok vagy kimaradok valamiből pont ennek a függőségnek a következménye. Késztetést érzünk rá, hogy mindig mindenről és mindenkiről azonnal tudjunk, illetve sokan a tartalommegosztást is ugyanilyen kényszernek érzik meg. Ha nem posztolod, meg sem történt – alapon.

JOMO

Emellett azonban fontos azt is kiemelni, hogy egyre nagyobb a hangsúly a tudatos tartalomfogyasztásra, és ezzel együtt a digitális detox szintén fokozatosan válik népszerűbbé. Ennek következtében nem is meglepő, hogy ma már a JOMO (Joy of missing out), vagyis az öröm, hogy kimaradok vagy lemaradok valamiből ugyancsak elterjedt kifejezés és egyre nagyobb tábora van ezt az életérzést örömmel megélőknek. 

Miért jó a digitális detox? 

Kiszakadás a mókuskerékből. Az állandó online jelenlét könnyen felemészti az embert. Stressz, fásultság, szociális interakciók beszűkülése mind jellemzői lehetnek a folyamatos online térben való létezésnek. Rengeteg információt kell befogadnia az agyunknak, hatalmas a digitális zaj, ami körülvesz ilyenkor bennünket. Azok, akik nem igyekeznek tudatosan keretek közé szorítani a kütyük világában töltött időt, valóban képesek egész napokat a képernyőt nézni. 

Érdemes tehát megvizsgálni, hogy mi mennyi időt töltünk a képernyő előtt, például egy-egy közösségi médium felületét használva. Majd próbáljuk meg, hogy egy rövid időre – akár egy-két nap is elég – kerüljük ezeket az alkalmazásokat. Már az is árulkodó lehet, hogy mennyire vagyunk képesek ezt megtenni. Amennyiben kifejezetten nehezen tudunk elfeledkezni az online térben való aktív jelenlétről, talán annak a jele, hogy érdemes bevezetnünk a digitális detoxot az életünkbe és megvizsgálni, milyen pozitív hatásokat vált ki belőlünk mindez hosszú távon. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S