kismama, karrier, munkajog, foglalkoztatas
Fotó: Envato

Kismamaként a munkahelyen

blank
blank

H I R D E T É S

Örök visszatérő kérdés, mi illeti meg a gyermekvállalás után visszatérő édesanyákat. Cikkünk a gyermekvállalással összefüggő munkajogi kérdésekben segít eligazodni. 

A Munka Törvénykönyve alapján a kismamák védelmet kapnak bizonyos szempontokból a munkahelyeken. Ez érvényes arra az időszakra is, amikor még várandósok, illetve arra is, amikor visszatérnek dolgozni. Talán a legfontosabb, hogy

a várandós nők munkaviszonya nem szüntethető meg a munkáltató által, még akkor sem, ha később szülési-, vagy fizetés nélküli szabadságon vannak.

Ha egy szülő gyermekét egyedül neveli, akkor a munkaviszonyt csak bizonyos indokkal szüntethetik meg. Az édesanyát 24 hét szülési szabadság is megilleti, valamint ennek lejárata után dönthet úgy, hogy fizetés nélküli szabadságot vesz ki a gyermek 3 éves koráig. 

Jár a szoptatás joga, és másik munkahelyre nem helyezhető át a kismama

Sokan nincsenek tisztában vele, de az anya egyes időszakokban mentesül a munkavégzés kötelezettsége alól. Ez akkor történhet meg, ha például szoptat, így adott időközönként gyermeke táplálásával foglalkozhat, melynek időintervallumát törvény is szabályozza, de természetesen humánus munkahelyeken ez megbeszélés alapját is képezheti. A várandósság tényének megállapításától a gyermek 3 éves koráig a munkavállaló nem kötelezhető más helységben való munkavégzésre sem. Ez az életkor a gyermeküket egyedül nevelőknél 16 éves korig kitolódik. A beosztást, valamint a rendkívüli munkavégzést illetően szintén külön szabályozás vonatkozik az anyákra, és a beleegyezésük nélkül semmilyen hasonló döntés nem hozható meg.

A részmunkaidő is optimális lehet a kismamának

Ne felejtsük el, hogy a pótszabadság mindkét szülőt megilleti, így ezt érdemes kihasználni. Ha egy édesanya úgy dönt, hogy részmunkaidőben szeretne dolgozni, akkor ezt a munkáltatójának engedélyeznie kell, ezzel is segítve a munkába való visszailleszkedést, valamint a munka-magánélet egyensúlyának megtartását. Ha a várandósság alatt a kismama már nem tud dolgozni, akkor dönthet úgy, hogy táppénzre megy, és ebben a munkaadójának támogatnia kell őt. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, természetesen orvosi véleményre is szükség van, különösen, ha az anya veszélyeztetett terhesség miatt kerül táppénzre. 

Számtalan szabályozás vonatkozik tehát a munkáltatóra, ha kismama van a képben, és ezek a szabályok maximálisan az anya érdekeit védik és szolgálják. Fontos azonban tisztában lenni ezekkel, hiszen nem minden munkahely alkalmazza az előírásokat, így előfordul, hogy egy nő nem tudja érvényesíteni a jogait, hiszen nincs tisztában azokkal. Érdemes tehát mindennek utánajárni, és, ha szükséges, hozzáértő ember segítségét kérni. Így anyagilag jobban jár hosszútávon egy anyuka, és rengeteg stressztől is megkímélheti magát. Szerencsére ma már sok munkahely családbarát, és igyekeznek segíteni az édesanyákat is, ám, ha ez mégsem történik meg, akkor jó tisztában lenni azzal, hogy a törvény milyen szempontokból is védi ezeket a nőket.        

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S