Nyugodt várakozás
Forrás: Envato

Behívtak állásinterjúra, most mit csináljak?

blank
blank

H I R D E T É S

Állásinterjú előtt számos kérdést megfogalmazunk első pánikunkban, ami nem is baj, azonban nem árt magunkat arra emlékeztetni: ezt szerettük volna elérni, amikor jelentkeztünk egy állásra, nem?

A pánik helyett érdemes egy másik nézőpontból közelíteni a felvételi beszélgetéshez. Gondoljuk végig, mi az állásinterjú célja: egyfajta bemutatkozás, ahol megmutathatjuk egy adott területen szerzett tudásunkat, az eddig elsajátított képességeinket, a személyiségünket, no és ami nagyon fontos, a lelkesedésünket. Nem is gondolnánk, hogy e két utóbbi területnek mekkora jelentősége van az új munkatárs kiválasztásakor, mert az interjúztató szakemberek nemcsak felkészült munkatársat, hanem csapattagot is keresnek a meglévő kollektívába.

No, de hogyan készüljünk fel lélekben az állásinterjúra?

Először is érdemes a lehető legtöbb információt beszerezni az adott cégről, ahová jelentkeztünk. Ugyanis amit ismerünk, attól nem „félünk”. Akár el is képzelhetjük magunkat, hogy a megpályázott munkakörben ott dolgozunk, figyeljük meg, hogy ez milyen érzést kelt bennünk. Az biztos, hogy mindenkiben van egy kis (vagy nagy) drukk a meghallgatás előtt, ez csak akkor jelent gondot, ha nem tudjuk kontrollálni, mert a teljesítményünkre is rányomja a bélyegét.

Készülés kívül….

Ha személyes interjúra megyünk, ismerjük meg kicsit a környezetet: hol kell bemenni az épületbe, van-e portaszolgálat stb., mert ha már ezekkel nem kell foglalkoznunk, azt a figyelmet, energiát a találkozásra tudjuk fordítani. Tervezzük meg az aznapi ruhánkat, amellett, hogy válasszunk az alkalomhoz illő öltözéket, elengedhetetlen, hogy kényelmes is legyen, mert ez is növeli a komfortérzetünket. (Milyen kínos, ha állandóan igazgatnunk kell a blúzunkat-ingünket, mert valahol szorít vagy elcsúszik, ugye?) Ugyanígy gondoljuk végig, hogy miként jutunk el az interjú helyszínére, milyen járművel megyünk, mikor kell indulnunk, hogy időben odaérjünk. Inkább várjunk 5-10 percet az utcán, mint ennyivel később essünk be.

Készülés belül…

Előző nap írjunk össze egy listát, hogy mire vagyunk büszkék magunkkal, az eddigi teljesítményünkkel, a korábbi munkáinkkal kapcsolatban, ezt a listát tartsuk magunknál és olvassuk át többször, akár az interjú előtt is.

A találkozást megelőzően hasznos lehet egy gyors, magabiztosságot növelő gyakorlat elvégzése is, de ehhez szükségünk van egy olyan helyre, ahol nem látnak bennünket (pl. a mosdóban). 2-3 percig viselkedjünk úgy, mint a magabiztos emberek, pl. terpeszállásban, csípőre tett kézzel vagy a karjainkat a tarkónk mögött összefonva. Emeljük magasra az állunkat és gondolatban is éljük át a határozottságot. Ez a testhelyzet csökkenti a kortizol- és növeli a tesztoszteronszintet, ezáltal a korábbinál optimistábbak leszünk és még a gondolkodásunk is gyorsabb lesz. Amikor pedig sor kerül az állásinterjúra, igyekezzünk ott lenni, ne csak testben, hanem fejben is.

Hagyjuk a döntés jogát az interjúztatókra, nem tudjuk, hogy milyen szempontrendszer szerint figyelnek bennünket. De ha azt látják, hogy önazonosak és lelkesek vagyunk, ha bízunk saját magunkban, az biztosan kiemel bennünket a hasonló kvalitású jelöltek közül.

Szerző: K.T.

#allasinterju #karrier #onismeret #hr

H I R D E T É S