Új kolléga
Forrás: Envato

Így illeszkedjünk be, ha új munkahelyre kerültünk

blank
blank

H I R D E T É S

Az első néhány nap egy új munkahelyen nyilvánvalóan nem könnyű, hiszen számos új emberrel találjuk ilyenkor szemben magunkat, a környezet is teljesen más, éppen ezért egyáltalán nem furcsa, hogy kell pár nap arra, hogy beilleszkedjünk.

A dolog nehézsége, hogy nagy eséllyel egy már összeszokott közösségbe érkezel meg, erre a helyre pedig egyenértékű tagként volna szerencsés beilleszkedni. Ám ez egyáltalán nem könnyű feladat, azonban nem is lehetetlen.

Első nap az új helyen

Egyértelműen az első nap a legnehezebb. Idegen arcok, idegen közeg, némi feszültség, talán egy kis pánik, de ez alapvetően normális, ettől nem kell megijedni. Ha képesek vagyunk helyén kezelni ezeket az érzéseket, akkor hamar túl lendülünk a legrosszabbon. Az első napon érdemes lehet mindenkinek egyesével bemutatkozni, bár tudjuk, hogy nehéz feladat, de igyekezzünk mindenki nevét megjegyezni, ugyanis figyelmetlenségről árulkodhat, ha visszakérdezünk. Az első nap alkalmával mindenképpen legyünk mosolygósak és nyitottak az új emberekre, s bármennyire idegesek is vagyunk, semmiképpen se döntsünk amellett, hogy visszahúzódunk a csigaházunkba. Nyitottság, legyen ez a hívószó.

Az ismerkedés után

Miután mindenkinek kedvesen bemutatkoztunk, foglaljuk el a számunkra kijelölt munkaállomást, aztán lássunk neki a munkának. Az első napon érdemes lehet kerülni a feltűnést. Persze nem arra gondolunk, hogy hazudtoljuk meg önmagunkat, de ha egyből a középpontba kerülünk, akkor az egyesekből, szélsőséges érzéseket válthat ki. Harsánynak, nagyhangúnak titulálhatnak, ez pedig akár évekre megbillogozhat minket.

Használjuk ki az ebédszünetet!

Az ebédszünet kiváló alkalom lehet arra, hogy egy kicsit jobban megismerjünk néhány kollégát. Jó lehetőség arra, hogy beszélgessünk egy kicsit, ha csatlakozunk a közös ebédhez, akkor az egyértelműen azt mutatja, nem határolódunk el a kollégáktól. Persze erre nem árt előre felkészülni, legalábbis lélekben, ugyanis mint az újoncot, egészen biztosan ki fognak faggatni minket: előző munka, magánélet, család, párkapcsolat, bármi szóba kerülhet. Arra figyeljünk, hogy diplomatikus válaszokat adjunk, ne teregessük ki a teljes eddigi életünket fél óra alatt. Nyilván nem arról van szó, hogy hosszabb távon nem ápolhatunk bizalmasabb viszonyt néhány kollégával, de mindezt azért ne az első napon tegyünk.

Tetszett a cikk? Akkor tarts velünk legközelebb is, ugyanis számos ötletünk van még annak terén, miként is érdemes az első napon/napokon viselkednünk egy új munkahelyen.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S