Anya a gyerekekkel
Forrás: Envato

Végre kiszámolták: egy családanya az otthoni munkájáért évi 2,5 millió forintot érdemelne

blank
blank

H I R D E T É S

Kognitív és érzelmi tevékenységekben is lekörözik a nők a férfiakat otthon – állítja egy harvardi kutatás. Kérdés, akarnak-e a nők ezzel brillírozni? És van-e más választásuk? Illetve mi lenne, ha nem végeznék el az úgynevezett „otthoni munkát”?

Egy játéknap megszervezése vagy a gyerekek orvosi ellenőrzéséhez időpontfoglalás. Legyen elég zöldség a vacsorához, és még a bevásárlólistát is meg kell írni. Vajon a gyerek nem téved-e el iskolába menet, egyébként új cipő is kell neki, és a mosógépet is le kell cserélni. Sok apró feladat, ami teljesen leköti egy ember kapacitását. És ha az a kérdés, hogy egy családban ezeket ki vállalja ezt az otthoni munkát, akkor valószínűleg a legtöbben ugyanazt válaszolják: az anyák.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a nők viszik a házimunka és a gyermekgondozás nagy részét. Sok pár törekszik arra, hogy osztozzanak az otthoni terheken, de egy sor társadalmi-gazdasági okból végül a felosztás tipikusan nemek szerint történik meg. És ez még azoknál a pároknál is így van, akik úgy gondolják, hogy náluk egyenlőség van a munkamegosztásban, ugyanis a gondozás rejtettebb formái általában a nőkre hárulnak.

A végtelen láthatatlan munka

Szakértők szerint ez a rejtett munkatípus három, egymást átfedő kategóriába sorolható. Van a kognitív munka – amely a háztartási felelősség gyakorlati elemeit jelenti, ideértve a játékidők megszervezését, a vásárlást és a tevékenységek ütemezését. Aztán ott van az érzelmi munka a gyerekekkel, illetve a családtagokkal. Harmadszor: a mentális terhelés a kettő metszéspontja: előkészíti, megszervezi és elővetíti mindazt, amit érzelmileg és gyakorlatilag meg kell tenni az élet működtetése érdekében.

A láthatatlan munka felmérése azért nehéz, mert nincs szem előtt, és nem egyértelmű, hol kezdődik és meddig tart. Az anyák állandó kötelező jelenléte pedig folyamatos stresszt okoz számukra, még akkor is, amikor más dologra kellene koncentrálniuk.

Hatások otthon és a munkahelyen

Ha a nők túlfeszítettek otthon, ez azt is jelenti, hogy sokan fizikailag vagy szellemileg nem tudják ellátni a munkahely által igényelt plusz munkát, így a nemek közötti bérszakadék tovább növekszik. A részmunkaidős munkavállalók többségét például a nők teszik ki, akik viszont kisebb eséllyel kapnak béremelést vagy előléptetést a gyermekvállalás után, ami még nehezebbé teszi a csúcsteljesítményt. Sokan teljesen elhagyják a munkaerőpiacot.

Többet beszélni, kevesebbet csinálni

A világjárvány óta a nemek közötti egyenlőség és a női munkaerő részvétele közötti kapcsolat minden eddiginél nagyobb figyelmet kap. Carlson szerint a nők számára a mentális terhelés csökkentésének talán a legjobb módja az, ha kevesebbet vállalnak magukra. Ez ugyanis növelheti partnerünk részvételét a közös dolgokban, és ezzel mentális energia nagyobb része felszabadulhat, és többet koncentrálhat önmagára.

Fotó: Envato

#otthonimunka #lathatatlanmunka #egyenjogusag #noimunkavegzes #munkaeropiac #eselyegyenloseg #foglalkoztatas

H I R D E T É S