szenvedély megtalálása, karrierépítés tippek, mit dolgozzak
szenvedély megtalálása, karrierépítés tippek, mit dolgozzak

Tippek a munkahelyi szenvedély megtalálásához és megtartásához

H I R D E T É S

Csak találd meg, amit szeretsz, fedezd fel a szenvedélyed, mondják a szakértők, ám jogosan merül fel a kérdés: hogyan? A munkahelyi szenvedély megtalálása nem minden esetben könnyű. Vannak, akik szerencsések, hiszen már egészen fiatal koruktól kezdve tudják, mihez is akarnak kezdeni az életükkel, másoknak viszont nem ennyire zökkenőmentes a karrierútjuk. Na, de akkor mégis miként lelhetsz rá arra a valamire, amit akár egy egész életen át szívesen csinálnál? Ehhez adunk most tippeket! 

Képzeld bele magad

Amikor végiggondolod, mit is szeretnél csinálni, érdemes vizualizálnod magad előtt szituációkat, kívülről szemlélned saját magad. Az Ohio Egyetem egyik tanulmánya szerint ez a fajta vizionálás megtévesztheti az agyad azon részét, ami az előítéletekért felelőst. Ha el tudod magad képzelni asztalosként, akkor ne hagyd, hogy a társadalmi billogok, mi szerint ez egy férfias szakma, megfosszanak az álmodtól. Ha mindig is imádtál barkácsolni, jó a kézügyességed és remek a képzelőerőd, akkor egyáltalán nem kizárt, hogy remekül megállnád a helyed ebben a szakmában. Persze, ha éppen karrierváltás előtt állsz, akkor biztosan még sokat kell tanulnod és fejlődnöd, de mit is szoktak mondani? Jó pap holtig tanul. 

Mit csinálnál szívesen? 

Konfuciusz egyszer azt mondta: “Válassz egy munkát, amit szeretsz és soha az életedben nem kell dolgoznod.” Persze ez sajnos nem mindig jön össze, de alapvetően érdemes törekedned arra, hogy olyasvalamit csinálj, amit szeretsz is. Ha túl sokáig dolgozol olyan munkahelyen, ahol nem érzed jól magad, az mind mentális, mind pedig fizikai értelemben megterhelő lehet a számodra, sőt akár az egészséged is rámehet. Ahhoz viszont, hogy megtaláld a számodra kedves pozíciót mindenképpen fontos, hogy alaposan átgondold, mik az erősségeid. Írj egy listát arról, mik azok a dolgok, amiket szeretsz csinálni, egy másik sorban pedig írd mellé, miért lennél jó benne, milyen erősséged kapcsolódik az adott munkakörhöz. Feltehetően több esetben is további képzésekre lehet szükséged, de ha megtalálod azt, amit szenvedéllyel tudnál űzni, akkor érdemes fektetni a jövődbe, hiszen így fejlődhetsz és érhetsz el sikereket hosszú távon. 

Gondolj a jövőre 

A szenvedély megtalálásnak egyik kulcsa, hogy elképzeled saját magad, 5, 10 akár 20 évvel később is. Milyennek látod magad? Hol vagy éppen, az elképzeléseidben mit csinálsz? Ez a típusú vizualizáció is hatalmas segítség lehet abban, hogy olyan munkát találj, amit tényleg teljes erőbedobással tudsz végezni. Ráadásul, ha egy konkrét célt tartasz szem előtt (új ház, utazás, új autó), akkor az is motiváló lehet a pályaválasztás, módosítás során. 

Szerző: G.P.
Forrás: LinkedIn 

H I R D E T É S