mérgező szokások, toxikus szokások, önfejlesztés, pszichológia
mérgező szokások, toxikus szokások, önfejlesztés, pszichológia

4 mérgező munkaszokás, amit szüleinktől tanultunk

blank
blank

H I R D E T É S

A nevelés módja nagyban befolyásolhatja azt, hogy milyen felnőtté válsz, sőt arra is hatással lehet, miként viselkedsz a munkahelyeden. Most mutatunk öt munkaszokást, amit feltehetően a szüleidtől láttál és mérgezőbb mint gondolnád. 

A konfrontáció kerülése 

Ha hajlamos vagy kerülni a konfrontációt, mondván a béke fontosabb, akkor azzal csak azt éred el, hogy hosszú távon a szőnyeg alá söpröd a munkahelyi problémákat, amikre aztán nem születik megoldás. Még rosszabb, ha ezt a magánéletben is így csinálod, mondván a szüleid is így tettek. Persze nem azt vonjuk kétségbe, hogy a családod a lehető legjobb tudása szerint próbálta egyengetni az utad, de lássuk be a felmenőink szerették elodázni a gondokat és úgy csinálni, mintha nem lenne semmi baj. Ez ma már viszont egyáltalán nem módi, a céges kultúrának pedig egyre kevésbé része. Tudd, a konfrontációnak egyáltalán nem kell agresszívnak lenni, a cél nem egy óriási veszekedés. Viszont, ha nem értesz egyet valamivel, annak bátran adj hangot, egy építő jellegű beszélgetés, ahol tisztelettel fejezed ki a gondolataidat csak előre viheti a csapatot. 

Haragot tartasz 

Sajnos előfordulhat, hogy a munkahelyeden érnek sérelmek, az irányodba érkező negatívumok jelentős százaléka feltehetően nem személyes problémákból fakad. Éppen ezért, ha te mindent magadra veszel és haragot tartasz, azzal arra engedhetsz következtetni, hogy alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezel és nem működsz túl jól csapatban. Ha ez így is van, akkor nagyon fontos a felismerés, ugyanis ha hosszabb távon ragaszkodsz ezekhez a fals elképzelésekhez, akkor annak a mentális és akár a fizikai egészséged is kárát láthatja. 

Passzív-agresszív megjegyzések 

Sajnos a szüleink hajlamosak lehetnek passzív-agresszív módon rendezni egy-egy vitát, később pedig megeshet, hogy ezt a viselkedésmódot te tovább viszed a felnőtt életedbe. Ha a munkahelyeden ilyen módon fejezed ki a nemtetszésed azzal kizárólag azt éred el, hogy a kollégáid távolságot fognak tartani tőled, ráadásul ez esetben is elterjedhet rólad a hír, hogy nem vagy jó csapatjátékos. A nyílt, őszinte kommunikáció hidd el, sokkal célravezetőbb. A problémák nyílt megvitatásával hatékonyabban oldahatóak meg a vitás vállalati szituációk, a cég pedig így erősebb és hitelesebb kapcsolatokat lesz képes kialakítani. 

Félelem a kudarctól 

Ha a munkahelyeden állandóan attól rettegsz, hogy kudarcot vallasz, az a szüleid korábbi hozzáállásából fakadhat. Ők ugyanis képesek voltak mindent a legrosszabb forgatókönyv szerint elképzelni. Fontos azonban, hogy észben tartsd, a pozitív hozzáállás tényleg csodákra képes. Nyilván kelleni fog a sikerhez, a kitartás, az alázat és rengeteg munka, de ha nálad a bizonyos pohár inkább félig tele van, akkor nagy baj nem érhet. 

Forrás: Bolde 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S