munka, karrier, allaskereses, szakma
Fotó: Freepik

Milyen szakma való neked?

blank
blank

H I R D E T É S

Ha úgy döntenél, hogy belevágsz a karrierváltsba, vagy éppen munkakeresés előtt állsz pályakezdőként, akkor segítünk eligazodni abban, milyen irányba is lehet elindulni, milyen szakma lehet a hozzád való.

Amikor arra kerül a sor, hogy pályát kell választanunk, akkor szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon milyen szakma illik hozzánk. Persze nem csak ekkor fogalmazódhat meg mindez bennünk, hiszen gyakran előfordul, hogy már jócskán a karrierünk közepén vesszük észre, valami másra vágyunk. Ekkor már nem olyan könnyű váltani, főleg, hogy számtalan tényező befolyásolhat minket. Leginkább anyagi okokból nehéz kilépni ilyenkor, hiszen fenn kell tartani egy háztartást, és sokszor még egy vagy több gyermeket is. Ha azonban mégis úgy döntenénk, hogy belevágunk a karrierváltásba vagy munkát keresünk pályakezdőként, segítünk eligazodni, hogy milyen irányba is induljunk.

Emberi test

Ha mindig is érdekelt az emberi test, szeretsz törődni másokkal, esetleg még a gyógyítás is felkelti a figyelmed, akkor érdemes az egészségügy felé orientálódni. Ez ugyan nem a legkönnyebb irány, egyetemi végzettséget is igényel, mégis megvan a szakma szépsége. Hiszen emberek életét teheted jobbá, és tényleg minden egyes napon hasznos tagja vagy a társadalomnak. Szétnézhetsz az állami szférában, de rengeteg magán egészségügyi intézmény is várja leendő dolgozóit. 

Logikus gondolkodás

Ha racionális típus vagy, szeretsz gondolkozni és maximálisan kihasználnád megszerzett tudásod, akkor egy pénzügyi vagy mérnöki pozíciót könnyen magadénak érezhetsz. Abban az esetben, ha úgy döntesz, hogy az eszedből szeretnél megélni, akkor számtalan álláslehetőség vár rád. Elmehetsz könyvelőnek, építésznek, de akár tanácsadónak is. Itt mind az szükséges, hogy logikus gondolkodásmódoddal hozzájárulj a mindennapi sikerekhez. Ezekben a szakmákban sokszor van előrelépési lehetőség, viszont azt is hozzá kell tenni, hogy gyakran kötöttebbek a munkakörök. Tehát a fix munkaidő vagy az irodai jelenlét nem meglepő, ha ezt az irányt választod.

Szabad lélek

Ha abszolút a magad ura szeretsz lenni, nem kedveled, ha kötöttségeid vannak, akkor mindenképp érdemes azzal kezdeni, hogy jó néhány szakmát kihúzol a listádról. Így olyanok maradnak csak, ahol engednek kiteljesedni, és nem követik nyomon minden lépésed. Manapság rendkívül elterjedt a szabadúszók fogalma, aminek keretén belül lehetsz marketinges, grafikus, de akár lakberendező is. A lényeg, hogy senki sem fog kötelezni arra, hogy eltölts 8 órát egy helyen, de nem is fogják megmondani neked, hogy mit kéne csinálni. Ehhez tehát minden esetben talpraesettség szükséges, hiszen a sok pozitívum mellett ki kell emelni, hogy általában magadra leszel utalva, minden helyzetben. Ez azt is jelenti, hogy a bevételed, vagyis a fizetésed nem rendszeresen érkezik, és sok más, vállalkozói adminisztrációval kell a munkádon kívül bíbelődnöd. Ez a szabadság ára ebben az esetben.

Bármit is válassz tehát, mindig nagyon fontos, hogy hosszútávon jól erezd magad az adott pozícióban.

Természetesen mindenkinek vannak olyan időszakok, amikor beáldoz egy szakaszt az életéből, és mondjuk csak a pénzkeresésre fókuszál, de hosszú évekig nem biztos, hogy ez fenntartható. Mindig érdemes törekedni tehát arra, hogy a stabil anyagiak biztosítása mellett boldoggá is tegyen az, amit éppen csinálsz.

Szerző: I.A.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S