mesterséges intelligencia, motivációs levél, önéletrajz, álláskeresés, ai, mi, chatgpt
mesterséges intelligencia, motivációs levél, önéletrajz, álláskeresés, ai, mi, chatgpt

Állást keresel? Erre figyelj, ha mesterséges intelligenciát használsz

blank
blank

H I R D E T É S

Az elmúlt időszakban a mesterséges intelligencia termékei elárasztották a munkaerőpiacot, egymást érik az MI-vel készült önéletrajzok, motivációs levelek és vállalati tartalmak, számos cég már a belső kommunikációban is alkalmazza. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligencia által generált tartalom veszélyt jelenthet magára az MI technológiára is.

Hogyan fogad a céged, amikor új kihívások elé nézel?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Csábító megoldás lehet néhány alapinformáció és kulcsszó megadásával letudni az önéletrajz és főleg a motivációs levél elkészítését, ma már számos, mesterséges intelligencia alapú platform lehet képes arra, hogy valódi segítséget adjon az álláskereséshez. A Rezi Resume Builder szinte pillanatok alatt elkészít egy teljes önéletrajzot, de például a ResumeStar is egy hasznos és nem utolsósorban ingyenes online önéletrajz-készítő, amely mesterséges intelligenciát használ. Újabban egyre több a ChatGPT4-el létrehozott motivációs levél is, amivel egészen hangzatos szövegeket lehet alkotni, bár nyilván semmit sem árul el a felvételiző valói motivációjáról a munkaadó számára.

Nagyon kell vigyázni azonban a minőségre, hogy ne égessük le magunkat. Egyre több az olyan tartalom, amiről szinte ordít, hogy mesterséges intelligencia írta. Egy júliusban megjelent tanulmányban a Stanford és a Rice egyetemek kutatói a “Modellautográfiai rendellenességnek” nevezték el azt a jelenséget, amikor a más mesterséges intelligenciák által generált tartalmakon képzett mesterséges intelligencia olyan minőségű dolgokat produkál, ami sok kívánnivalót hagy maga után. Ezek „mutáns” tartalmak eltúlzott, groteszk vonásokat tartalmaznak.

Az minden esetre egyértelmű, hogy az emberi útmutatás még mindig kritikus fontosságú az AI által generált modellek sikeréhez és minőségéhez, ezt érdemes szem előtt tartani akkor is, amikor például motivációs levelet iratunk a ChatGPT-vel. A mai egyre fontosabbá válik, hogy hogyan fogalmazzuk meg kéréseinket a mesterséges intelligencia felé, hiszen gyakorlatilag csak ez határozza meg a sikert. A megfelelő kulcsszó megadását ma már sok helyen oktatják, csak pontos parancsokkal juthatsz olyan szöveghez, amivel elégedett lehetsz. Az mindig csak a kezdet, hogy megadunk egy szövegírással kapcsolatos parancsot a ChatGPT-nek. Például: írj egy motivációs levelet arról, hogy miért szeretnék folyamatmérnökként dolgozni X. élelmiszeripari cégnél! Amit erre kapunk, az csak az írásunk kiindulópontja lehet és semmiképpen ne küldjük el egy az egyben! Tegyél fel további kérdéseket a ChatGPT-nek ebben a témában és finomítsd a szöveget. 

A pontos szövegek alkotásához fontos a WebChatGPT bővítmény telepítése is, amely figyelembe veszi a Google találatokat is, hiszen az alap adatbázis gyakran csak 2021-ig tart és nem rendelkezik naprakész információkkal bizonyos témákban. Ha megadunk néhány weboldalt, vagy médiatartalmat az MI-nek, sokkal jobb eredményt kapunk, mert a ChatGPT képes „olvasni” a neten.

A generált szövegek minőségét úgy is javíthatjuk, ha a egy meglévő motivációs levelet, vagy egy sablont küldünk a mesterséges intelligenciának azzal a kéréssel, hogy ebből a szövegből alkosson egy „parancsot” saját maga számára. A megkapott paranccsal azután jobb minőségű szövegeket lehet létrehozni. Ilyen hatásos parancs lehet például, hogy „Írj meg egy lenyűgöző motivációs levelet az X. cég számára amelyben kiemeled az erősségeimet, és elkötelezettségemet a vállalat értékei iránt.”

A lényeg minden esetre az, hogy a kapott megoldásokat minden esetben fenntartásokkal kezeld és elkerüld a gyenge, silány minőségű szövegeket.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S