beremeles, fonok, fizetes, munka
Fotó: Envato

Hogyan kérjünk béremelést?

blank
blank

H I R D E T É S

A béremelés mindig egy kényes téma, kivétel persze, ha nekünk ajánlják fel vagy automatikusan jár. De kérdés, hogyan kérjük mi magunk bérünk emelését?

Ám, amikor úgy döntünk, hogy szerintünk magasabb összeget érdemlünk munkánkért cserébe, akkor bizony nem könnyű odaállni a vezetők elé, és érvényesíteni akaratunkat. Egy kis felkészüléssel azonban nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat, és az összeszedett gondolatainknak köszönhetően több esélyünk van arra, hogy béremelési kérelmünkre rábólintsanak. Fontos viszont, hogy a megfelelő emberhez forduljunk, és ne próbáljuk meg megkerülni például a közvetlen felettesünket, hiába nem ő a legmagasabb beosztású ember. Járjunk el tisztán, hiszen a legtöbb esetben nem csak egy ember lesz bevonva a döntési folyamatba. 

A béremelés vállalati indokai

Mindenképp az erősségeink kiemelésével kezdjük a beszélgetést, és mondjuk el bátran, hogy mivel járultunk hozzá a vállalat sikerességéhez, mit teszünk nap, mint nap azért, hogy elősegítsük a működést, és lényegében, hogy miért is érdemeltük ki a béremelést. Semmiképp ne menjünk el a sajnáltatás irányába és a személyes anyagi helyzetünk ismertetésébe, inkább a professzionális, szakmai magyarázatoknál maradjunk. Természetesen mindenkinek jól jön a plusz pénz és ezt a munkáltatók is tudják, de mégse ez legyen az indok arra, hogy miért jár több fizetés nekünk. Nyugodtan írjuk le a beszélgetést megelőző napokban a gondolatainkat és érveinket, így nem fogunk csapongani a témák között.

A béremelés kérésének időzítése

Tájékozódjunk mindenképp arról, hogy mi az a reális emelés, amit még megkérhetünk, és jó eséllyel meg is kapunk. Ha nagyon elrugaszkodunk a talajtól, és irreális összeget mondunk be, annak nem sok értelme van. Ez egy kölcsönös dolog, ami mindkét fél számára előnyökkel járhat. Cserébe, hogy több fizetést kapunk, még eredményesebbek és motiváltabbak leszünk, és ezt ne felejtsük el kiemelni a munkáltatónknak.

Mint minden helyzetben, itt is nagyon fontos az időzítés. Nem feltétlenül alkalmas előrukkolni egy bérezéssel kapcsolatos kéréssel, ha nemrég emeltek fizetést, netán a cég nehéz anyagi helyzetben van. Elengedhetetlen, hogy a másik fél fejével is gondolkodjunk, és ugyan ne szorítsuk háttérbe a mi igényeinket, de legyünk tekintettel arra, hogy munkáltatói oldalról kérésünk teljesítése megoldható-e. 

Fizetésemelést kérhetünk szóban és írásban is, bár leggyakrabban személyes elbeszélgetés keretében történik ez meg. Ha azonban a vállalati kultúra azt követeli, hogy írásban nyújtsuk be efféle igényeinket, akkor se hátráljunk meg. Fogalmazzunk meg egy jól átgondolt, professzionális levelet, amiben tömören, de megfelelő terjedelemben kifejtve ismertetjük az igényeinket, valamint az ezzel kapcsolatos indoklásunkat. Bármilyen formátumot is válasszunk, a szituáció nem a legkényelmesebb, de maximálisan hozzátartozik a munkavállalásunkhoz. 

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S