bertargyalas, allasinterju, munkavallalo, munkaltato
Fotó: Envato

Tippek a sikeres bértárgyalásra való felkészüléshez

blank
blank

H I R D E T É S

A bértárgyalás mindig érzékeny pont, amikor egy állásinterjún vagyunk, a kérdés már csak az: lehet-e jól csinálni? 

Amikor állásinterjúra készülünk, akkor az természetes, hogy egy kicsit izgulunk. Minden nagyobb megmérettetés előtt izgalom lesz úrrá az emberen, a lényeg az, hogy ezt pozitív energiákká formáljuk. Ha egy interjúra megfelelően felkészülünk, akkor nem érhet minket túlzott meglepetés. Maximum annyi derülhet majd ki, hogy szimpatikusak vagyunk-e egymásnak a leendő munkaadóval vagy sem. Ahogy azt már korábban a Karrier Trend is megírta, az állásinterjúk során azonban érdemes több mindenre is odafigyelni. Például az is befolyásoló tényező lehet, hogy milyen színű ruhát viselünk, de a bértárgyalásról szóló etap is hatalmas jelentőséggel bírhat.

Tényleg kell az állásinterjún pénzről beszélni? 

Erre a válasz egyértelmű: igen. Hiszen gondoljunk csak bele, egy étteremben sem utólag tudjuk meg, hogy mennyibe került az adott étel, hanem még előtte az étlapon tökéletes látszanak az árak. Egy állásinterjú során nagyon fontos, hogy munkavállalói szempontból tudjuk, hova pozicionáljuk magunkat, már ami a béreket illeti. Viszont a cég szempontjából is lényeges, hogy ne áruljanak zsákbamacskát. Ha nyílt lapokkal játszanak a felek, akkor a bértárgyalás menete is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz majd. 

Készüljünk fel az állásinterjúra! 

Ahhoz, hogy a bértárgyalást is sikerre vigyük, fontos az előzetes felkészülés. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy „lesz, ami lesz” alapon odamennek és nem néznek utána a cég hátterének, pedig ez az egyik legalapvetőbb, amikor állásinterjúra készülünk. Lényeges, hogy tisztában legyünk a vállalat működésével, profiljával és az sem árt, ha nekünk is vannak kérdéseink. A felkészültség profizmust sugall, szakmaiságot, hozzáértést, ezeket pedig a munkaadók a legjobb esetben hajlandóak honorálni is. 

Így többek között érdemes megnézni a potenciális munkáltató weboldalát, közösségi oldalait, vagy akár a vállalkozás legfontosabb paramétereit a cégkereső oldalakon, pl. itt vagy itt

Utóbbi oldalon pl. ingyenesen láthatjuk a vállalkozás forgalmát, amely reális képet adhat pénzügyi helyzetéről. Persze ettől eltérő esetek is előfordulhatnak.

Ezek mellett egy sima „ráguglizás” is segíthet, hogy lássuk, hol jelennek meg, milyen piaci kapcsolataik vannak, esetleg, ha van, a Google My Business oldalra is érdemes ránézni, ahol akár ügyfélértékeléseket is el tudunk olvasni.

Az elején még ne beszéljünk pénzről!

Bár minden állásinterjú más és más, íratlan szabályok azért léteznek. Szakértők például azt javasolják, az interjú első felében még ne beszéljünk pénzről. Az első etapban inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy egymásra hangolódjunk a cég képviselőivel, hogy kiderüljön, egymást keressük-e. Ha ez megvan, akkor utána jöhetnek a piszkos anyagiak. 

Legyen bérigényünk!

Bár ma már több munkáltató a jelentkezés során is azt kéri, hogy jelöljünk meg egy nettó fizetési sávot, amiért az adott munkát elvállalnánk, de a legszerencsésebb, ha mi magunk pontosan tudjuk, mennyit is érünk. Érdemes konkrét számokban gondolkodni, ugyanis a fizetési sáv megadásában benne van a sansz, hogy a munkáltató a kevesebb összeget kínálja majd fel. Éppen ezért, ha már a jelentkezésnél is nettó bérigény megadását kérik, akkor is jó ötlet lehet pontos összegben gondolkodni sávok helyett. Így megkönnyítjük a kiválasztási folyamatot is, hiszen ha nem hívnak be interjúra, akkor jó eséllyel nem minket keres az adott cég. 

Fontos a következetesség

A sikeres bértárgyalást sok minden befolyásolhatja, igazából ez egy kicsit lutri, ugyanis sok mindenen elcsúszhat a dolog. Talán a legfontosabb az, hogy végig maradjunk következetesek. Ugyanis, ha az utolsó pillanatban változtatunk az eredetileg kért fizetés az azt sugallhatja, hogy nem vagyunk tisztában a saját értékeinkkel, nem tudjuk, mennyit is érünk a munkaerőpiacon, ez pedig negatív képet festhet rólunk a munkaadó szemében. A bértárgyalás során a hívószó, úgy hisszük, a partnerség, amikor mindkét fél egy win-win szituációra törekszik, hiszen pontosan az a cél, hogy mindenki jól járjon, mindezt úgy, hogy mindenki nyer is az együttműködéssel.

Hiszen nemcsak mi szerzünk munkát és bevételt, de legyünk azzal is tisztában, a munkáltató is szerez egy jó munkavállalót.

A bértárgyalás során lényeges, hogy őszinték és nyíltak legyünk, ezekkel a „taktikákkal” szinte képtelenség mellélőni. Ahogy fentebb is említettük, mi lehet a legrosszabb, ami történik? Maximum kiderül, hogy a felek nem egymást keresik.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S