ber, munka, penz, fizetes
Fotó: Envato

Tényleg tabu téma a fizetés?

blank
blank

H I R D E T É S

A pénzről beszélni nehéz, ha pedig a fizetésre terelődik a téma az még nehezebb. Kérdés: vajon ennek mi lehet az oka? 

A munkaerőpiacon eltöltött most több mint tíz évem során egyértelmű lett a számomra, hogy a fizetésről beszélni gyakorlatilag tabu téma. Ha a fizetés kérdésére terelődik a szó, az emberek feszengeni kezdenek, nem érzik magukat komfortosan, sőt az esetek jelentős többségében ki is térnek a válaszadás alól. Sőt, az utóbbi években olyannal is találkoztam, aki azt mondta, nem illik megkérdezni, mennyi keres a másik. Persze ilyenkor óhatatlanul is felmerül a kérdés: miért nem illik? Van erre valami írott szabály, hogy nem kérdezhetem meg, mennyit keres a testvérem, az anyám, az apám, a legjobb barátom vagy éppen egy kollégám? 

Nem mindig volt tabu 

A rendszerváltás előtt egyáltalán nem volt tabu téma a fizetés a magyar dolgozók számára. Szabadon és nyíltan beszéltek róla, sőt a bérlisták is nyilvánosak voltak, ami pedig a legfontosabb, nem voltak óriási különbségek a fizetések között. Mindez azonban a rendszerváltás követően gyökeresen megváltozott: egyre kevesebben válaszoltak szívesen a „mennyit keresel?” kérdésre, hovatovább voltak, akik egyenesen zaklatásként élték meg, ha valaki fel merte tenni ezt a kérdést. 

Mi lehet mindennek az oka? 

A fizetések témáját az utóbbi években sokan és sokszor körbejárták, az egyik legtriviálisabb válasz pedig, hogy azért nem beszélünk szívesen a bérünkről, mert manapság vannak, akik túl sokat, másik pedig túl keveset keresnek, ez pedig feszültségeket generálhat. Az alacsonyabb bérrel rendelkezők szégyellik kimondani az összeget, mert félnek a szánakozó tekintetektől, a magasabb bérrel bírók pedig nem akarják, hogy irigykedjenek rájuk. 

Javuló tendencia 

Míg néhány évvel ezelőtt tényleg teljesen tabu volt itthon a bérekről beszélni, addig mára úgy tűnik, elkezdődött egyfajta pozitív változás. Egyre több álláshirdetést látni, amiben már megjelölik a fizetési sávot, így munkavállalóként számolhatunk azzal, mennyit keresnénk, ha az adott cégnél dolgoznánk.

Nemek közötti bérkülönbségek 

Azt gondolhatnánk, hogy a 21. században ez már nem létező fogalom, de a helyzet az, hogy a nemek közötti bérkülönbségek máig feszültségeket okoznak a munkavállalók között. Gondoljunk csak Ördök Nóra esetére, aki néhány héttel ezelőtt a Partizánnak adott interjújában beszélt arról, miért hagyta ott annak idején az RTL Klub csatornáját. A műsorvezető az interjúban elmondta, úgy érezte métltalanul bánnak vele, ugyanis szerinte a főnökei nem járultak hozzá, hogy nyolc hónapos terhesen az addigi fizetését kapja arra az öt-hat hónapra, amíg nem szerepel majd képernyőn, mint ahogyan ezt a szerződése lehetővé tette volna. Mindezt azért sérelmezte, mert máskor is előfordult már, hogy ennyi idő telt el két műsor között, továbbá arról is beszélt, volt olyan férfi kollégája, aki úgy is kapta a fizetését, hogy egy évig egyetlen műsorban sem szerepelt. „Nem pénzről szólt ez az egész, hanem azt éreztem, hogy ez nem méltó. És kaptam egy ajánlatot, és egy olyan fajta megbecsültség-érzést, hogy kilenc hónaposan bementem és felmondtam” – mondta a műsorban Nóra, akitől ezt követően az RTL Magyarország közleményben kért elnézést.

A csatorna azt írta: 

Elnézést kérünk azokért a sérelmekért, amelyekről a műsorvezetőnő úgy érzi, hogy évekkel ezelőtt őt az RTL Klubban érték. Az akkori helyzet értékelése nélkül szeretnénk hangsúlyozni, hogy az RTL Magyarország nagyon sokat változott az elmúlt, több mint hét évben. Egy más értékeket képviselő médiacég lett. Évek óta azon dolgozunk, hogy teljes esélyegyenlőséget teremtsünk, hogy egy nő ugyanazért a munkáért ugyanazt a juttatást kapja, mint egy férfi, és tehetséggel és szorgalommal ugyanolyan magasra is juthassanak nálunk a karrierjükben. Erőfeszítéseink sikerét jelzi a női közép- és felsővezetők számának folyamatos növekedése és a fizetési különbségek megszűnése is. Azt reméljük, hogy munkánk eredményei túlmutatnak az RTL Magyarországon, és hatással lehetünk más munkahelyekre és akár a teljes társadalomra is”.

Út a jövőbe

A fenti eset tökéletesen példázza, hogy a fizetések témája igenis fontos. Ha azért nem beszélünk róla nyíltan, mert azt érezzük, hogy sokkal kevesebbet kapunk, mint azt megérdemelnénk, akkor itt az ideje túllépni ezen az érzésen.

A nyílt fizetésekkel kapcsolatban éppen az az egyik legfontosabb cél, hogy pozicionálni tudjuk magunkat. Felismerjük, mennyit is érünk, végül pedig eljussunk oda, hogy annyit keressünk, amennyit meg is érdemlünk. Fontos megérteni: nem a pénz határoz meg bennünket, de a munkánknak, csakúgy, mint bármelyik szolgáltatásnak, vagy egy kiló kenyérnek a boltban, ára van, ezt az árat pedig meg kell fizetni.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S