jól fizető állások, keresett szakmák, diploma nélkül, karrier, európa, hiányszakmák
jól fizető állások, keresett szakmák, diploma nélkül, karrier, európa, hiányszakmák

Hiányszakmák Európában – ezek a foglalkozások a legkeresettebbek 2023-ban

blank
blank

H I R D E T É S

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szakmákat, amelyekkel tárt karokkal várnak idén Európában. A listán előkelő helyen szerepelnek az építőiparhoz, az IT-hez, az egészségügyhöz és a vendéglátáshoz kapcsolódó szakmák is. Természetesen függ attól is, hogy melyik országról van szó, erre is kitérünk majd az összefoglalóban.

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Egy nemrégiben készült jelentés összesen 38 olyan szakmát azonosított Európában, ahol nincs elég munkaerő. A jelentés szerint a hiányszakmák leginkább Észak- és Nyugat-Európára koncentrálódnak, bár Olaszországban is jelentős számú hiányt regisztráltak. Svájcban, Olaszországban és Hollandiában van a legtöbb hiányszakma, míg Görögországban, a Cseh Köztársaságban és Máltán a legkevesebb.

Melyek a legkeresettebb szakmák?

Az Európai Munkaügyi Hatóság legfrissebb jelentése szerint a legtöbb állást a szoftveriparban, az egészségügyben és az építőiparban kínálják Európában. A 2022-es tanulmány az Európai Unió 27 országában, valamint Norvégiában és Svájcban elemezte a helyzetet.

Továbbra is sláger az építőipar

A mintegy 400 azonosított szakmából 38-ban állapítottak meg széles körű hiányt. Ez azt jelenti, hogy legalább 11 ország jelentette őket hiányszakmának. A listáról tizenöt szakma az építőiparhoz kapcsolódik. A legtöbb ország a kőműves szakmát említette, utána következik az ács és az asztalos. Az építőiparhoz kapcsolódó hiányszakma még a hegesztő és a szerkezetépítő és szerelő szakma is.

IT, egészségügy és vendéglátás is előkelő helyen szerepel

A listán olyan keresett IT szakmák is szerepelnek, mint a szoftverfejlesztő, vagy az alkalmazásfejlesztő. Az egészségügyi ágazat is kiemelkedő helyen szerepel: általános orvosokat és szakorvosokat, ápolókat, pszichológusokat, fizioterapeutákat és egészségügyi asszisztenseket is tárt karokkal várnak.  A vendéglátóiparból a legkeresettebb munkavállalók a szakácsok, pincérek és pincérnők, valamint a pékek és cukrászok, de a hentesek és a halárusok szintén keresettek. A jelentés szerint a legnagyobb hiány pszichológusokból, festőkből, teherautó sofőrökből, valamint mezőgazdasági és ipari gépészekből jelentkezett. 

Először kerültek fel a hiánylistára a pszichológusok és a gyógytornászok

A listán szereplő szakmák között több olyan is van, amelyik régóta – legalább öt éve – hiányszakma. Az olyan szakmák, mint a kőművesek, tehergépkocsi-vezetők, vízvezetékszerelők, ápolók, hegesztők, villanyszerelők, szoftverfejlesztők, szakácsok, orvosok mind a négy korábbi jelentésben az első 10 helyezett között szerepelnek. A listán szereplő állások közül azonban van néhány újdonság: a pszichológusok és a gyógytornászok először kerültek fel a listára. Az egészségügyi szakemberek 2021-ben tűntek fel először a hiányszakmák sorában, míg az egészségügyi asszisztensek 2020 óta – a COVID-19 világjárvány évétől – szerepelnek a listán, és azóta is rajta vannak. Ami a vendéglátóipart illeti, a szakácsok kivételével – akik minden korábbi rangsorban szerepeltek – az összes többi, vendéglátással kapcsolatos munkakör először minősül hiányszakmának. Egyre keresettebb tehát a pincér, a hentes és a pék is.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S