egeszsegugy, munkavallalo, karriervaltas, allaskereses
Fotó: Envato

Vége a felmondási tilalomnak: hogyan tovább egészségügyi végzettséggel?

blank
blank

H I R D E T É S

A kérdésre a legkézenfekvőbb válasz, hogy egészségügyi végzettségünkkel az egészségügyben helyezkedünk el, hiszen olyan sok év tanulás és gyakorlás után mi más megoldás létezne. De ez biztos?

Június 1-jével megszűnt a korábbi rendelet, amely felmondási moratóriumot léptetett életbe a pandémia miatt az egészségügyi dolgozók körében. Kérdés, most hányan szeretnének vagy fognak karriert váltani?

Vannak olyanok, akik tanulmányaik elvégzése után rájönnek, hogy ez mégsem az ő irányuk, vagy esetleg több év munkában töltött idő után realizálódik bennük, hogy őket teljesen más érdekli. Az az esély is fennáll azonban, hogy valamilyen oknál fogva ellehetetlenedik számukra az egészségügyi munkavégzés. Ennek lehetnek fizikai vagy mentális okai, de nem különös az sem, ha egy-egy új törvény behozatalával a dolgozók is válaszút elé kerülnek.  Milyen alternatívák maradtak tehát, ha egészségügyi végzettséggel a kezünkben lépnénk újra a munkaerőpiacra?

Tárt karokkal vár a magánegészségügy?

Ha valaki a saját szakmájában akar maradni, abban az esetben a magánszektorok nyújthatnak megoldást. Bár a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet és 1/2000-es törvény szabályozza, hogy egészségügyi végzettséggel milyen munkát lehet elvállalni, a magán ellátáson belül több ágban is el lehet helyezkedni. Az idősotthonokban és bentlakásos intézetekben, ahol számottevő igény van a egészségügyi dolgozókra, a gyógyszerelő nővér. illetve ápoló pozíció betöltése is jó lehetőség azoknak, akik nem szeretnének állami kezekben lévő intézetben dolgozni. A művese kezeléssel, vagy meddősséggel foglalkozó egészségügyi centrumokban való elhelyezkedés is jó választás lehet.

Oktatás: ha már van elég sok tapasztalat

Az oktatás remek lehetőséget nyújt azok számára, akik már nem szeretnék gyakorlatban használni szakmájukat. OKJ-s képzéseket is oktathatnak az egészségügyi dolgozók, viszont ehhez diploma szükséges. 

Orvos- és patikalátogató: ismeri a szakmai nyelvezetet és könnyen teremt kapcsolatokat

Egészségügyi termékek és gyógyászati segédeszközök bemutatása is egy jó opciónak bizonyul. Rugalmas állás, melyhez szükséges a szaktudás, viszont ehhez az értékesítéshez is érteni kell. 

Sport medical centerek: inkább a fiatalabb korosztálynak esélyes

Ezekben a magánintézményekben inkább a fiatal korosztályt keresik, a 40-50 éves korosztálynak ezekben az intézményekben nehezebb elhelyezkedni, ugyanis az ő bértáblájuk már jóval nagyobb, mint amit ezek a centerek számukra kínálni tudnak. Ezekben a centerekben a gyógymasszőr a leggyakoribb pozíció.

Adminisztráció, asszisztencia

Ha nem tudjuk, hogy milyen irányba induljunk el, de már nem szeretnénk az egészségügyben maradni, akkor tökéletes lehetőség lehet egy adminisztratív vagy egy asszisztensi munka elvállalása. Különösebb végzettséget nem igényel, mégis igen széleskörű lehet a munkánk. Ezek a szakmák elég sok mindent lefednek, így a feladatok is színesek általában. Ha érzünk magunkban kellő erőt ahhoz, hogy megálljuk a helyünket ezekben a pozíciókban, akkor nyugodtan nézegessünk hasonló állásokat. Egészségügyi dolgozóként az empátia és a türelem nagy valószínűséggel jelen van az életünkben, így érdemes ezt a képességet itt is elővenni, hiszen egy asszisztensi munkánál szorosan egy vagy több másik emberrel kell együttműködni. Bármilyen szakmát is választunk tehát, ne engedjük, hogy a tanulmányaink határozzanak meg minket. Merjünk váltani, és belevágni valami olyanba, ami hosszú távon boldoggá tesz minket és építő jelleggel szolgál.

Idegennyelvet igénylő állások

Teljesen függetlenül a szakmai végzettségtől, kiválóan lehet teljesíteni idegennyelvet igénylő pozíciókban. Ez persze akkor valósulhat meg, ha minimum egy nyelvet kiválóan beszélünk, és az íráskészségünk is megfelelő. A választék igen széleskörű, hiszen elmehetünk idegenvezetőnek, beülhetünk ügyfélszolgálatra, de akár némi tanulás után a fordítás vagy a tolmácsolás felé is kacsingathatunk. Ebben az esetben érdeklődjük meg előre, hogy szükséges-e releváns végzettség, de alapvetően a nyelvtudás kell, hogy a központban legyen. Mivel manapság az iskolában a legtöbben tanulunk nyelveket, így, ha ez erősségünknek számít, nyugodtan körbe nézhetünk ebben a szektorban is. Számtalan érdekes munkával találkozhatunk, és a fizetésünk sem lesz feltétlenül kevesebb, mint egészségügyi dolgozóként.

Szerző: I.A. / Karrier Trend
Fotó: Envato

H I R D E T É S