elektronikai-technikus

Összefog a szakképzés és a felsőoktatás Pécsett

blank
blank

H I R D E T É S

Együttműködési megállapodást kötött az új tanévtől kezdődően a Baranya Megyei Szakképzési Centrum (BMSZC), a centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikuma és a Pécsi Tudományegyetem. A cél a szakképzési és felsőoktatási képzések tartalmi összehangolása, a technikus végzettséget szerzett diákok felsőoktatási továbbtanulásának elősegítése, vagyis a munkaerőpiaci igények még hatékonyabb kiszolgálása.

Az együttműködés első lépéseként a PTE és a BMSZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikum okleveles technikusképzés képzési programját készítették el. A képzési program kiterjed a kötelező képzésszervezési elemekre, és bemutatja az Egyetem által szervezett képzések tudásbeszámítási lehetőségeit, az így elérhető összes kreditértéket. A képzéshez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeket a BMSZC biztosítja.

Ezáltal a szakképzést szerző leendő hallgatók duplán jól járhatnak, hiszen amellett, hogy szereznek egy szakmát, a felsőoktatásba már előnnyel, beszámítható kreditpontokkal léphetnek be. A Diplomás Pályakövető Rendszer korábbi eredményei alapján pedig kijelenthető, hogy a diplomával rendelkezők jóval magasabb bérigénnyel jelentkezhetnek a munkaerőpiacon.

A szerződő partnerek közös tananyagfejlesztést is folytatnak, emellett pályaorientációs és szakmai oktatásszervezési tevékenységüket összehangolják, ezekben együttműködnek. Az intézmények közös célja, hogy a munkaerőpiac változó igényeit követve garantálják a fiatalok szakmai előrehaladását, és versenyképes tudáshoz juttassák a diákokat.

A felvételi statisztikából kiderül, hogy évente mintegy ezer fő érkezik a szakképzésből az egyetemre. A Zipernowsky Károly Műszaki Technikumból érkezők száma ezen belül elenyésző, átlagosan 1%-os arányt mutatott eddig. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az együttműködő felek reményei szerint ez az arány jelentősen megemelkedik majd az együttműködésnek köszönhetően.

A Pécsi Tudományegyetem középfokú oktatásban történő szerepvállalása egyre nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt években. A gyakorló intézményeken túl az Egyetem komoly sikereket ért el a dunántúli egészségügyi szakképzés felzárkóztatásában, hiszen a PTE fenntartású középfokú egészségügyi szakképzésben tanulók száma az elmúlt két évben 1154-ről 1881 főre nőtt.

#szakkepzes #felsooktatas #munkaeropiac

H I R D E T É S