Karrierépítés fogyatékkal – lehetséges

blank
blank

H I R D E T É S

Európában mintegy 87 millió ember él valamilyen fogyatékossággal, és ennek a népes közösségnek mindössze a fele dolgozik. A munka az egyik legjobb módja a függetlenség és a társadalmi beilleszkedés biztosításának – de hiába ez a tudás, a feltételek még nem érettek meg arra, hogy egyenlő esélyekről beszélhessünk.

Spanyolországban a munkaerőpiacra integrált fogyatékkal élők száma az elmúlt hat évben több mint 20%-kal nőtt, köszönhetően az állami finanszírozásnak és programoknak. Madridban az ONCE Alapítvány olyan projekteket támogat, amelyek segítenek a fogyatékkal élők életének javításában. Ilyen például a “Digital Talent”, amely egy digitális és technológiai képzést kínáló szakmai integrációs program. – számolt be az Euronews.

Fogyatékkal dolgozók

A “Digital Talent” fogyatékkal élőket képez ki az új technológiák területén. A programban, amelyet részben az Európai Szociális Alap finanszíroz, 2021-ben több mint 5000 fiatalt végzett, és a tervek szerint új tanfolyamokat indít a fejlett technológiák területén.

Európában a fogyatékkal élők körülbelül 30% szerez felsőfokú diplomát, míg a nem fogyatékkal élők esetében ez az arány több mint 40%.

Elképzelés már van a megoldásról

Az Európai Parlamentben létezik jogszabály – a foglalkoztatási egyenlőségről szóló irányelv -, és tavaly a Bizottság elfogadta a fogyatékossági jogok stratégiáját, amely az önálló élethez és az élet minden területén való egyenlő részvételhez való jogot támogató kezdeményezésekről szól.

A fogyatékossági foglalkoztatási csomag az ésszerű alkalmazkodás szükségességéről szól, és arról, hogy hogyan lehet ösztönözni és segíteni a fogyatékossággal élő embereket a munkaerőpiacra való belépésben. A fogyatékossági platformon pedig különböző szervezetek találkoznak és kicserélik a jó gyakorlatokat.

Fotó: Envato

H I R D E T É S