inspiráló karriertörténet, karrierváltás, interjú
inspiráló karriertörténet, karrierváltás, interjú

Inspiráló karriertörténet, gépészből lett nyelvtanár

blank
blank

H I R D E T É S

Minden gyermeknek vannak álmai, vágyai, amelyet felnőttként szeretne majd elérni. Az életünk folyamán ez az álomkép folyamatosan változik. Ahogy tapasztalunk, gyakorlatot szerzünk úgy realizálódik körülöttünk a világ.

Ma egy inspirációs történetet hoztam nektek, amely bizonyítja, hogy változtatni bármikor lehet, ha van az embernek kellő akarata és kitartása. 

Idegenben otthon

Hidvégi Katalin élete egy átlagos kisvárosi gyermekként kezdődött és még mindig egy kisvárosi 3 gyermekes édesanya, de eddigi karrierútja akár egy kisregény is lehetne.

Gépészeti végzettségének megszerzése után egy másik szakmát szerzett meg. Az új iskolában igyekezett minél többet kihozni angol nyelvtudásából. Habár középfokú nyelvvizsgát szerzett, nem érezte úgy, hogy az idegen nyelvet biztonságosan elsajátította volna. Az alföldi nyugodt kis települést maga mögött hagyva Hollandiában találta magát, ahol azonban az angol nyelv tanulása megrekedt, mert hollandul volt kénytelen beszélni, tanulni. Éveket töltött ott, de még mindig feltett szándéka volt, hogy jobban beszélje a világnyelvet, ezért annak hazájába, Angliába utazott. Megannyi értékes tapasztalattal és élménnyel gazdagodva hagyta el a briteket, hogy egy új földrészen még inkább elsajátíthassa az angolt. Amerikába utazott, ahol még a szerelem is rátalált egy magyar férfi személyében.

Katalin álma megvalósulni látszott. Végre olyan közegben találta magát, ahol a nyelvet tökéletesítheti és kislány kora óta dédelgetett álma is beteljesedett: anya lett.

Csillapíthatatlan honvágy

Az élet kegyetlenségét akkor tapasztalta meg a fiatal anyuka, amikor édesanyja bekövetkezett halálakor nem lehetett mellette, mert egy másik földrészen élt. Az elhatalmasodott honvágy miatt eldöntötte az addigra már 4 fős család, hogy visszaköltözik Magyarországra. Mindent, amit az évek alatt kiépítettek maguknak Amerikában, azt hazahoztak egy konténerben.

Az amerikai álmot maguk mögött hagyva a magyar kisváros nyugalmába csöppentek bele. Ebbe az új és mégis régi közegbe kellett a szülőknek újból megtalálniuk magukat és a gyerekeknek pedig hozzá kellett szokniuk a magyar szavakhoz, a teljesen más életformához. Harmadik fiuk születésekor ismét változásokkal találták szembe magukat. 

Az angolt már magabiztosan tudó anyuka a hazai nyelvoktatás olyan hiányosságaira bukkant rá, amivel nehezen tudott azonosulni és saját gyermekeinek is segíteni kellett a nyelvtanulásban. Miután a legkisebb gyerkőc is óvodás korú lett és nyelviskolák terén sem gazdagodott jó tapasztalatokkal, egy barátnő unszolására angol nyelvleckét tartott néhány apróságnak. Az óra olyan sikeresnek bizonyult, hogy tovább kérték a segítségét. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy az angol nyelvtudását át szeretné adni és saját formában oktassa azt

Nyelvtanítás, mint munkakör

Katalin eközben megszerezte a felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványát, amely elegendő volt ahhoz, hogy vállalkozás formájában elindíthassa saját iskoláját. Sok időt, energiát befektetve azóta is egymásnak adják a diákok a kilincset. Habár a kisgyerekekkel foglalkozik a legszívesebben, tanítványai között az idősebb korosztály tagjai is megtalálhatók. A gyerekek nyelvén nagyon jól értő anyuka híre eljutott az egyik helyi iskolába is, ahová óraadó tanárnak hívták. Ez azt jelenti, hogy Katalin a hétköznapokban nyelvtanárként dolgozik, délutánonként pedig magánoktatás keretén belül igyekszik gyarapítani a hozzá fordulók idegen nyelvi tudását.

Nyaranta nyelvi táborokban, játékos formában foglalkozik a rábízott gyerekekkel és erre úgy tűnik, hogy nagy az igény.

Irány a pedagógus szakma

Óraadó tanárként éppen elegendő volt a meglévő nyelvvizsga bizonyítványa és tudása, de vágya volt, hogy a már két éve tanított diákok előmenetelét nyomon követhesse, az általános iskola tanári karának rendes tagjává váljon. Ennek köszönhetően sok-sok év kihagyás után idén iskolapadba ült és feltett szándéka, hogy tanítóvá váljon. Az angol műveltségi területtel a felső tagozatban is taníthatja az angolt és alsó tagozaton más tantárgyak elsajátításában is segítheti a gyerekeket.

Hidvégi Katalin egyike azoknak, akik mertek nagyot álmodni és még inkább: mertek lépni, cselekedni. Az ő története legyen azok számára példa, akik csak álmodoznak a változtatásról, egy más karrier út kiépítéséről.

Rónai Márta
Kép forrása: Hidvégi Katalin

H I R D E T É S