gyari munka, cafeteria, szakma, fizetes
Fotó: Envato

Valóban olyan rossz a gyári munka?

blank
blank

H I R D E T É S

A gyári munkával kapcsolatban sok tévhit kering, hiszen azok az emberek, akik sosem dolgoztak még a szalagok mellett, nehezen tudják elképzelni, hogy mi is a jó ebben. Viszont az igazság az, hogy, mint minden munkának, ennek is megvannak az előnyei, természetesen a maga nehézségeivel együtt. 

Az egyik kiemelendő előny, hogy szinte mindig keresnek munkaerőt a gyárakba. Egyre kevesebb ember vállal gyári munkát, ellenben egyre népszerűbb a továbbtanulás. Ez egyrészről nagyon jó, hiszen a tanulás rendkívül fontos, de egyben társadalmi elvárássá is vált például a diploma megszerzése. Viszont nem mindenki teheti meg, hogy felsőoktatásban tanul tovább, és sokan már akár az általános iskola vagy a gimnázium után dolgozni kényszerülnek.

Pont az ilyen helyzetben lévőknek nyújt lehetőséget egy gyári munka, hiszen legtöbbször nem igényel végzettséget, és kortól, valamint nemtől függetlenül szívesen várják a dolgozni vágyókat. Különösebb munkatapasztalatot sem várnak el, hiszen betanított munkáról van szó, így minden esetben megmutatják majd, hogy mi lesz a feladat. Ezeken a helyeken különös figyelmet fordítanak a balesetmegelőzésre, épp ezért ritkán fordul elő, hogy egy munkavállaló nem részesül megfelelő betanításban. 

Jellemzően “közelebb hozzák a melót

Mivel hazánkban sok gyár a fővároson kívül helyezkedik el, így sok cég biztosítja a munkába-, illetve a hazajárási lehetőséget, főként céges buszok formájában. Ezt mindenképp érdemes kihasználni, hiszen rengeteget spórolhatunk rajta, és általában központi helyről is indulnak, hogy könnyen eljuthassunk a találkozási pontig. Ugyanez igaz a szállásra, amit több vállalat felkínál alkalmazottai számára. Ha otthonunk messze helyezkedik el a munkavégzés területétől, akkor gyakran megoldott, hogy szállást kapjunk a munkáltatónktól, ahonnan könnyebb megoldanunk hétköznapjainkat.

Monoton, de kiszámítható

Ugyan a gyári munkát a monotonitás gyakran jellemzi, mégis vannak olyan emberek, akiknek ez a fajta stabilitás megnyugvást okoz. Tudni lehet, hogy mire számítsunk egy adott munkanapon, és ugyan a gyártás egy kis részét végezzük, mégis minden esetben hasznos tagjai vagyunk az egész munkafolyamatnak. A monotonitás miatt a gyárakban a kötelező szüneteket igen komolyan veszik, így nem kell attól tartanunk, hogy naphosszat kell a szalag mellett álldogálnunk. Elvárják, hogy pihenjünk, hiszen mindig friss fejjel kell a munkát elvégezni, különben fatális hibák is becsúszhatnak. Ne menjünk el amellett, hogy az előítéletek ellenére a gyári munkások nem keresnek manapság rosszul, sőt. Sokszor ugyanannyi fizetést kapnak, mint egy diplomával rendelkező irodai dolgozó, de nyilván más munkakörülmények között. Nem ritka a béren kívüli juttatások megléte sem, így érdemes minden esetben jól tájékozódni, ha érdeklődünk a munka iránt. Elmondható, hogy gyárban dolgozni nem a legkönnyebb út, és nem is való mindenkinek, de abszolút meg lehet találni az előnyeit, amiket könnyen a javunkra fordíthatunk majd.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S