munkakozi szunet, munkajog, pihenes, munkahely
Fotó: Envato

Mindent a munkaközi szünetekről

blank
blank

H I R D E T É S

Mindenkit megillet a szünetelés, melyet jogszabályba is foglaltak, így egyértelmű, hogy mikor, milyen körülmények között, mennyi pihenőidőre vagyunk jogosultak.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy, aki dolgozik, annak szünetre, feltöltődésre is szüksége van. Ez nem csak a munkaidő előttre és utánra vonatkozik, hanem a munkaközi szünetekre is. A szünet azonban mindig kétoldalú jelenség, hiszen a munkáltató köteles azt kiadni, a munkavállaló viszont cserébe vállalja, hogy ezen az időn kívül, tehát a munkaidőben megfelelően végzi feladatát, és a pihenőidejének a meghatározott időben véget vet. A kölcsönös együttműködés tehát rendkívül fontos, hiszen ez mindkét fél javát szolgálja. 

A legtöbb munkahelyen a legnagyobb szusszanást az ebédszünet jelenti, azonban fontos kiemelni, hogy a Munka Törvénykönyve szerint ez nem tér el egy hagyományos, munkaközi szünettől. Ettől függetlenül szinte mindenhol ebéd időben van egy hosszabb idő, amit a munkavállalók étkezésre, leginkább ebédjük elfogyasztására, és egyben a pihenésre használnak. Tehát nem jellemző, hogy erre a délelőtti vagy a késő délutáni órákban kerül sor, itt érdemes tehát a vállalati kultúrához alkalmazkodni.

Ha munkaidőnk a 6 órát meghaladja, úgy 20 perc, ha pedig a 9 órát haladja meg, abban az esetben további 25 perc szünetre vagyunk jogosultak.

Jellemző, hogy inkább a 30 és 60 perc pihenőidőt preferálják a munkáltatók, de ez maximálisan a vállalattól függ. A lényeg, hogy ezt a felek kommunikálják egymás felé, és egyértelműen közöljék, hogy mennyi ideig lehetünk munkánktól távol. 

A monitor előtti munkavégzés kicsit más

Sokat hallhattuk már, hogy ha monitor előtt dolgozunk, akkor jogosultak vagyunk időközönként felállni, és képernyőmentes időt eltölteni. Ez valóban így van és érdemes is kihasználnunk, hiszen óránként 10 perc szünetet tarthatunk. Mindez érvénybe lép, ha napi minimum 4 órás munkát végzünk monitor előtt, de természetesen vannak ebben az esetben is kivételek, melyet a munkáltató ismertet velünk ideális esetben.

Sokan félreértik azonban az óránként 10 perces szünet fogalmát, hiszen a törvény szerint ez nem minősül munkaközi szünetnek.

Így ebben az esetben a munkáltató dönthet úgy, hogy nem engedélyezi a szabadidős tevékenységet, hanem más munkát ad nekünk, ami nem köthető monitorhoz. Az alábbi példa mutatja, hogy mindenkinek érdemes körbejárnia a témát, megismerni a minket illető jogokat, és együttműködni azok megfelelő alkalmazása érdekében a munkáltatóval.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S