halogatás, pszichológia, karrier
halogatás, pszichológia, karrier

A halogatás az évszázad betegsége

blank
blank

H I R D E T É S

A halogatás az évszázad betegsége, egyre több ember szenved benne. Mi állhat a jelenség hátterében? Összegyűjtöttük a lehetséges okokat..

Gyakorlatilag nincs olyan ember, aki néha nem halogatja a munkát. Ha nem a kenyérkereső foglalkozásával kapcsolatos feladatokat, akkor például a házimunkát, amikor már halomban áll a mosatlan ruha, vagy a koszos edények a mosogatóban. 

Íme a leggyakoribb okok, ami miatt elhalasztod a munkát:

1. Mindent irányítani akarsz

Ha valamit elhalasztasz, az azt is jelenti, hogy addig, amíg nem csinálod, a dolgok biztosan nem fognak félresiklani. Amikor halogatsz, minden a te irányításod alatt áll, és ettől biztonságban érzed magad. Ez azonban nyilván azt is jelenti, hogy a fontos feladataidat nem végzed el, pedig sajnos nem halogathatod örökké..

2. Minden munkát nagy projektnek tekintesz

Őszintén szólva, szinte minden, amit teszünk, apró darabokra bontható a könnyű ellenőrzés érdekében. Vegyük például a mosást. Ha a ruhamosás ijesztő feladatnak tűnik, osszuk fel lépésekre. Gyűjtsd össze az összes piszkos ruhát. Osztályozd a színes és fehér darabokat. Tegyed be a mosógépbe. Szárítsd meg. Hajtsd össze őket. Ez a nyilvánvaló módszer más, a mosásnál bonyolultabb esetekben is alkalmazható. Az egyes részek szétbontásával sokkal könnyebb lesz a dolgok elvégzése.

3. Perfekcionista vagy

Ha perfekcionista típus vagy, azzal az a legnagyobb probléma, hogy önmagaddal szemben sokkal nagyobb elvárásaid vannak, mint amit mások elvárnak tőled… Ez azonban ahhoz vezet, hogy sok munkát elhalasztasz vagy kihagysz, csak azért, mert azon aggódsz, hogy az eredmény nem lesz tökéletes. Ne feledd, hogy nincs miért aggódnod, ha a dolgok nem pontosan úgy alakulnak, ahogyan azt vártad. Sőt, egy befejezett, bár nem tökéletes munka jobb, mint egy félbehagyott munka.

4. Félsz a kudarctól

A kudarctól való félelem mindig arra csábít, hogy elhalaszd a munkát. Nem fogsz tudni kudarcot vallani anélkül, hogy valaha is nekilátnál a megvalósításnak. Sajnos ez a gondolkodásmód nagymértékben csökkenti a munka hatékonyságát. A kudarctól való félelemmel való szembenézés segít leküzdeni ezt a félelmet, vagy segít megtanulni, hogy uralni tudd azt. Tehát, ha legközelebb arra gondolsz, hogy elhalasztasz egy munkát, csak azért, mert félsz a kudarctól, egyszerűen utasítsd el ezt a gondolatot. Legyőzve ezt az érzést, érettebb leszel a megszerzett tapasztalatokkal.

5. Feledékeny vagy

Alkalmanként a halogatás mindössze csak annyit jelent, hogy folyton kimegy a fejünkből egy-egy teendő, amit megígérünk valakinek. Ha feledékeny ember vagy, készíts egy listát a tennivalókról, írd le az összes feladatot, és csak akkor húzd át, ha már 100%-ig kész vagy vele.

6. Alábecsülöd a feladat elvégzéséhez szükséges időt

Bizonyára rendkívül frusztráló lesz, ha két hétig tart egy olyan projekt befejezése, amelyről úgy gondoltad, hogy csak egy hétig tart.. Ha alábecsülöd a feladat elvégzéséhez szükséges időt, az  könnyen további késésekhez és halogatásokhoz vezethet. Amikor rájössz, hogy nincs annyi időd, mint amennyit gondoltál, előfordulhat, hogy frusztráló és idegőrlő versenyfutás kezdődik az idővel..

7. Egyszerűen csak lusta vagy

Utoljára hagytuk, de a lustaság az első számú oka annak, hogy valamit halogatunk. Úgy érezzük, hogy nincs kedvünk semmit sem csinálni, és nem is csinálunk semmit. A lustaság azonban nem mindig rossz, mert segít egy kicsit feltöltődni. Csak ne hagyd, hogy ez a cselekedet állandósuljon és rossz szokásoddá váljon.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S