dualipa, karrier, enekesno, elismeres
Fotó: YouTube

A ma 27 éves Dua Lipa így hódította meg a nemzetközi pop piacot

blank
blank

H I R D E T É S

Dua Lipa az idei Sziget fesztiválon alaposan felrobbantotta a színpadot, produkciója minden várakozást felülmúlt. Arról pedig már nem is beszélve, hogy ő volt a fesztivál egyik legdrágább fellépője. A ma 27 éves énekesnő fejében azonban az is megfordult, hogy feladja és maga mögött hagyja a zenei karrierjét.

Dua Lipa háromszoros Grammy díjas koszovói-albán származású angol énekesnő, dalszerző. Miután modellként dolgozott, 2015-ben leszerződött a Warner Records kiadóval, 2017-ben pedig kiadta önmagáról elnevezett debütáló stúdióalbumát.

Dua Lipa és a kezdetek

Az album harmadik lett a brit albumeladási listán, és kilenc kislemezt adtak ki róla, köztük a Be the One-t, az IDGAF-et, és a brit kislemezlistán első, amerikában pedig hatodik helyet elért New Rulest. 2018-ban Lipa Brit Awards díjat kapott a „Legjobb brit női szóló előadó” és a „Legjobb brit új előadó” kategóriákban.

Csak egymás után dobáltam ki a dalaimat, reménykedve, hogy mindegyik felülmúlja az előzőt. Kisléptekben, de mégis több embert érjenek el, mint az előző. Csak még egy koncert legyen teltházas, vagy csak egy kicsit legyenek többen a koncertjeimen – mondta korábban az énekesnő.

A második lemeze

Dua Lipa második lemeze, a Future Nostalgia ezután azonban egészen új szintre emelte az énekesnő karrierjét. Mára már nehéz úgy végig menni az utcán vagy egy áruházon, hogy ne hallanánk a rádióból az valamelyik dalát. Lipa hat Grammy-jelölést kapott érte, köztük az „Év albuma” kategóriában is. Először sikerült a lemezzel a brit albumeladási lista első helyére kerülnie. A négy kislemez is az albumról az első tízbe került, köztük a Physical és a Break My Heart is. Az első kislemezként kiadott Don’t Start Now 2020 egyik legsikeresebb dala lett kereskedelmi szempontból. Második lett a brit kislemezlistán és az amerikai Billboard Hot 100-on. Emellett az év végi összesített Hot 100-as lista negyedik pozícióját szerezte meg. Amivel az év legsikeresebb dala lett női előadótól az Egyesült Államokban. Második stúdióalbumáról jelent meg Levitating című slágere is, mely az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is az első öt közé került a kislemezlistákon.

Növekvő rajongóbázis

Bár Dua Lipa nem volt mindig biztos abban, hogy karrierje a csúcsra ér majd, de a folyamatos megjelenéseinek köszönhetően lassan, ám de biztosan egyre több rajongót tudhatott magáénak. Az évek során pedig a legkelendőbb pop előadók egyikévé nőtte ki magát.

Ahogy a követőtáborom elkezdett növekedni, főként az online világban, úgy érzem többet kell nyújtanom ezeken a felületeken, mintsem csak cuki képeket posztolgatni –árulta el a vanity fairnek tavaly.

Nem elég jó?

Az énekesnő arról is beszélt a lapnak, hogy hatalmas volt rajta a nyomás, gyakran kapta meg az emberektől, hogy nem elég jó, meg sem érdemli a sikereket. Ő azonban úgy volt vele, hogy ezeket inkább kizárja és úgy készíti el a lemezét, ahogyan azt ő szeretné. “Arra fókuszáltam, hogy mindenbe a maximumot rakjam bele.” Úgy gondolta, hogy a maximumot kell nyújtsa, tanulnia a hibáiból, valamint csiszolni a gyengeségein. Ekkor határozta el, hogy a lemezének meglesz a saját témája, hangzása és tematikája.

Nagyon tetszett az ötlet, hogy a Future Nostalgia-nak meglegyen a saját kis világa.

Bizonyítani akar

Dua Lipa úgy érezte meg kell mutassa az embereknek, hogy nem megy sehova. Ő pedig bizony nem csupán egy egyslágeres előadó. Ez egyértelműen sikerült neki, hiszen a dalait folyamatosan játsszák a rádiók, ráadásul a 2021-es Grammy-re 6 kategóriában jelölték, köztük a 3 legfőbben, (Az Év Albuma, Az Év Dala, Az Év Felvétele) Beyoncé mögött ő a legtöbb jelölést szerzett előadó.

Számos elismerés

Lipa egyébként karrierje során számos elismerést kapott, köztük három Grammy-díjat, három Brit Awardsot, két MTV Europe Music Awardsot, egy MTV Video Music Awardsot és egy American Music Awardsot is kiérdemelt. 2020-ban a Billboard átadta neki a Powerhouse Award elismerésüket, melyet azon női előadóknak adnak, akik dominálták az adott évet az eladások, rádiós játszások és streaming-adatok tekintetében egyaránt.

Szórakoztató pillanat

Karrierje egyik legszórakoztatóbb pillanata volt, amikor az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb műsora, a The Wendy Williams Show házigazdája egy rövid hír erejéig az énekesnőről beszélt, de képtelen volt kimondani a nevét, és véletlenül Dula Peep-nek nevezte. Sok rajongója hívja így azóta a világsztárt, aki nagyon viccesnek találta és megengedte nekik, hogy nyugodtan használják a becenevet. Arról is beszélt, hogy az albán eredetű Dua név a szerelmet jelenti és nagyanyja javaslatára kapta. Gyerekkorában nem kedvelte a nevet, hiszen kortársainak el kellett magyaráznia a név eredetét.

Forrás: Vanity Fair, Wikipédia
Fotó: YouTube

H I R D E T É S