karrier, jövő, munkavilága, trend, munkavégzés
karrier, jövő, munkavilága, trend, munkavégzés

Ez az 5 trend alakítja a munka új világát a jövőben

blank
blank

H I R D E T É S

Miközben a világ kilábalt a két évig tartó covid-járványból, a bizonytalan gazdasági kilátások mellett szembe kell nézni az átalakuló munkaerőpiac új trendjeivel is.  Ebben a cikkben 5 fő trendet ismertetünk, amelyek a munkaerő és a foglalkoztatás jövőjét alakítják.

Hónap kérdése: Te tudatosan fejleszted a soft skilljeid?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

1. Automatizáció és robotizáció

Az elmúlt évtizedben, a negyedik ipari forradalom kezdete óta az automatizálás és robotizáció egyre több iparágat érint és számos vállalkozás stratégiáját alakítja át. A robotok 2025-re ugyanannyi időt töltenek majd munkával, mind a föld összes embere. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a a cégek 43%-a további automatizálást tervez bevezetni, miközben csökkenti a munkaerő-állományát. Szintén 43%-uk a speciális szaktudást igénylő  munkák elvégzésére vállalkozókat kíván alkalmazni, szemben a válaszadók 34%-ával, akik a technológiai integráció miatt a munkaerő bővítését tervezik.

Az automatizálási alkalmazások gyors térnyerése nagy hatással lesz a vállalkozások működésére, és a munkavállalóknak új készségeket kell elsajátítaniuk, hogy dolgozhassanak.

2. Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (AI) ma már ott van a gazdaság és az élet minden területén és az elmúlt években a figyelem középpontjába került. Felmerül a kérdés, hogy a mesterséges intelligencia képes-e teljesen helyettesíteni az emberi munkát egyes szakmákban? Ami biztos, hogy számos szakma hétköznapi rutinját alakítja át, míg egyes szakmákat teljesen megszűntet. 

A HR az egyik terület, ahol rengeteg változást hoz a mesterséges intelligencia, mert megjósolhatja az állásjelöltek és a munkavállalók alkalmasságát és képességeit; figyelemmel kísérheti, mérheti és ösztönözheti a teljesítményt, összekapcsolhatja a munkavállalókat az ügyfelekkel és számos esetben a munkaerő-állományon belüli minták keresésére is használhatják ezeket, például a betegségekre vonatkozóan.

3. Távmunka és hibrid munkavégzés

A Covid-19 járvány sokkal rugalmasabbá tette a munkavégzést, elősegítette a távmunkát és a hibrid munkavégzést.  A rugalmasság, mint követelmény a munkahelyekkel szemben a pandémia utáni időszakban is megmaradt és ez nem is fog jelentősen változni a jövőben.

Sokan azonban úgy vélik, hogy a hibrid munkavégzés egyensúlyt teremthet az irodai és az otthoni munkavégzés előnyei között. Becslések szerint a cégek 70%-a a kisvállalatoktól kezdve az olyan hatalmas multinacionális vállalatokig, mint az Apple, a Google, a Citi és a HSBC, tervezi, hogy valamilyen formában hibrid munkarendben dolgoztatja alkalmazottait.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a távmunka termelékenyebbé és jövedelmezőbbé teheti a vállalatokat, mindazonáltal a munkavállalóknak és a vezetőknek is új irányítási eszközöket kell adaptálniuk ahhoz, hogy a munkavállalók elkötelezettek maradjanak.

4.  Feltörekvő szakmacsoportok

A Világgazdasági Fórum által készített, a munka jövőjéről szóló jelentések azt mutatták, hogy

az emberek és gépek közötti munkamegosztás eltolódása miatt 85 millió munkahely szűnhet meg, míg 15 iparágban 97 millió új pozíció jöhet létre 2025-ig.

A legnagyobb kereslet olyan munkakörök iránt mutatkozik, amelyek az idősek és betegek gondozásához kapcsolódnak, mint például a szociális munkás, vagy ápoló. Ezt követi az értékesítés, marketing és tartalomgyártás, majd adatok kezelésével és a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos tevékenységek, valamint a felhőalapú technológiák alkalmazásával kapcsolatos informatikai munka. 

5. Át- és továbbképzés a túlélés és a boldogulás érdekében

A vállalatok becslése szerint átlagosan a munkavállalók mintegy 40%-a igényel legfeljebb hat hónapos átképzést. A vállalatvezetők 94%-a jelezte, hogy az alkalmazottaknak új készségeket kell elsajátítania a munkahelyükön, ami a 2018-as 65%-hoz képest meredek emelkedést jelent.

Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb általános „soft skill”-eket, amit 2025-ig el kell sajátítania a munkavállalóknak:

Analitikus gondolkodás, aktív tanulás és tanulási stratégiák elsajátítása, komplex problémamegoldás, kritikus gondolkodás és elemzőkészség, kreativitás, eredetiség és kezdeményezőkészség, rugalmasság, stressztűrés, érvelés, problémamegoldás és ötletelés
érzelmi intelligencia, hibaelhárítás és felhasználói tapasztalat, rendszerelemzés és -értékelés

A legfontosabb speciális szaktudások:

Termékmarketing, Digitális marketing, Szoftverfejlesztési életciklus (SDLC), Üzleti menedzsment,
Data Science, Adattárolási technológiák, Számítógépes hálózatok, Webfejlesztés, Menedzsment tanácsadás, Mesterséges intelligencia, Technikai támogatás, Grafikai tervezés, Információkezelés.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S