Karrier tanácsadás
Forrás: Envato

Kamaszkori karrierválasztás? Ezeket gondold át!

blank
blank

H I R D E T É S

Az első komoly döntést a karrierválasztás kapcsán kamaszkorodban hozod meg. De vajon készen állsz-e arra a középiskolás évek alatt, hogy felelősen mérlegelj?

A karrierválasztást már a felnőttkor előtt elkezdjük. Egy ilyen döntés valakinek könnyen megy, de vannak olyanok, akiknek ez komoly nehézséget és dilemmát okoz.

Ahonnan általános információkat szerezhetsz

Az oktatási intézmények szinte mind tartanak nyílt napot, így érdemes ezekre elmenni és jobban megismerni az adott intézményt vagy szakot. Ha nem is mindegyikre, de a számodra leginkább releváns helyekre hasznos ellátogatni, ezáltal jobban képbe kerülhetsz a témával kapcsolatban. Ha erre nincs lehetőséged, kérheted tanáraid, rokonaid vagy ismerőseid segítségét, főleg, aki abban a szakmában tevékenykedik, ami téged is érint. Természetesen a legkézenfekvőbb, ha az interneten olvasol utána a kigondolt szakiránynak, így gyorsan és egyszerűen számtalan információval gazdagodhatsz.

Ahol személyes segítséget kaphatsz

A legtöbb ember egész élete során keresi az útját valamilyen téren, így nem különös jelenség, ha egy 18-19 éves fiatal nem tudja eldönteni, hogy milyen pályát válasszon. Nincs ezzel semmi gond, hiszen akkor sem történik probléma, ha kipróbálsz valamit, és utána úgy döntesz, hogy mégsem ez lesz a neked való. Igyekezz nyitottnak lenni, és megfelelően tájékozódni lehetőségeidről. Léteznek kifejezetten olyan tanácsadók, akik segítenek, ha egyáltalán nem tudod, hogy merre orientálódj. Ők azok, akik személyiségünk és a kérdéseikre kapott válaszaink alapján elindíthatnak egy úton.

Mit csinálj, ha a pénz a probléma?

A legtöbb fiatalt érintő nehézség anyagi eredetű, hiszen a továbbtanulás finanszírozása általában rendkívül költséges. Amennyiben nem államilag támogatott képzésen tanulsz tovább, úgy a tandíj igen magasra ugorhat. Szerencsére ezek megoldására léteznek alternatívák, például a diákhitel, de valóban nem egyszerű elindulni ezen az úton anyagi források nélkül. Amennyiben már nem tanulási lehetőséget, hanem munkát keresel, úgy komoly kihívás egy olyan munkahely megtalálása, ahol valóban kiteljesedhetsz és fejlődhetsz.

Karriert választani vagy váltani sosem egyszerű feladat, ám kellő energiabefektetéssel te is elérheted a céljaidat, csak kitartónak kell lenni, minden körülmények között!

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

#karriertervezes #karrier #palyavalasztas #munkahely #kepzes #tanacsadas

H I R D E T É S