Karrierválasztás
Forrás: Wikimedia

4 tanács a profitól – így válassz jól karriert!

blank
blank

H I R D E T É S

Ha a pályaválasztás során megértjük és elfogadjuk a megfelelő eszközöket és technikákat, akkor nemcsak a karrierünk lesz sikeres, de a jó választásokkal értelmet is adunk az életnek – tanácsolja az indiai MS Rao professzor, a Soft Leadership atyja, az MSR Leadership Consultants alapítója, több mint ötven könyv sikeres szerzője.

Az emberek életük nagy részét a munkahelyen töltik. Tehát nem szabad kompromisszumot kötni a karrierünkkel a pénz vagy más szempontok miatt. Választásainkban szigorúan követnünk kell vágyainkat, hogy élvezzük a munkánkat, de biztosítani kell a munka és a magánélet integrációját is.

Értékes vagy!

Tudd meg, mi akarsz lenni és hogyan akarsz az lenni! A sikeres karrierépítés 4 eleme: megfelelő hozzáállás, alkalmasság, képességek és tudatosság. Határozd meg, hogy rendelkezel-e képességekkel választott karriered kiépítéséhez. Végül tisztán látni kell a lehetőségeket, kilátásokat és problémákat.

 Íme, egy terv a karrierépítéshez. Légy kreatív és határozd meg azt a területet, ahol biztos ismeretekkel bírsz és amelyet szeretsz. Fedezz fel és kísérletezz. Vállalj kockázatokat. Tedd azt, amit szeretsz. Kövesd a szíved. Kövesd az álmaidat. 

Hallgass tanáraidra

Végezz hiteles személyiségteszteket. Fordulj karrier-tanácsadóhoz. Kérdezd meg tanáraid, barátaid és családtagjaid, akik segíthetnek felfedezni rejtett képességeidet és erősségeidet. A pedagógusok a legjobb tanácsadók, a kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb Nobel -díjas a pedagógusainak tulajdonította sikerét. Időszerű tanácsokat kaptak tanáraiktól korai éveikben. Követték a tanácsokat, kísérleteztek, kudarcot vallottak, tanultak és új dolgokra leltek rá.

Építs karriertőkét

A karriertőke az a képesség, amikor valaki a karrierjét következetesen úgy építi, hogy az piacképes marad a megváltozott munkaerőpiacon.  Az állandó munkavégzés napjai elmúltak, és ez idő a legalkalmasabb arra, hogy kiépítsük karriertőkénket, amely utat nyit a „kemény” tőke megszerzéséhez. A karriertőkével rendelkező alkalmazottak folyamatosan keresik a lehetőségeket. Erős üzleti érzékkel rendelkeznek, hisznek a folyamatos, állandó és újratanulásban. Bíznak abban, hogy érdemes több kockázatot vállalni a vágyott nagy karrier elérése érdekében.

Az emberek elveszíthetik pénzügyi tőkéjüket, miközben nem veszítik el karriertőkéjüket. Sok vállalkozó elvesztette a pénzét, de tudásuk visszaállította őket a pályára, és biztosította a végső üzleti sikereket.

A Z-generáció tagjai kifejezetten ambíciózusak, és a karriert részesítik előnyben, amiért hajlandóak elhalasztani házasságukat, és készek feláldozni személyes életüket karriertőkéjük építésére. Erősen hisznek abban, hogy   a karrier megvalósításával a többi dolog is a helyére kerül.

A munkádat szeresd, ne a munkáltatódat!

Az alkalmazottak közül sokan csak azért „szeretik” a főnöküket, hogy megtarthassák munkájukat. Hízelegnek, és kiadják kollégáik bizalmas információit, úgy gondolják, ez a módja annak, hogy bizonyítsák lojalitásukat a cég iránt. Valójában azt kell megérteniük, hogy a munkájukat kell szeretniük, nem pedig a főnöküket, akik nagyra értékelik az elkötelezett és odaadó dolgozókat. Nem értékelik a hízelgőket és a besúgókat. Természetesen szükségük van informátorokra, de olyanokra, akik az alkalmazottakról a cég érdekeinek védelme érdekében osztanak meg információkat. Ezt informális kommunikációnak nevezik, amely gyakran visszajelzésként szolgál a munkáltatók számára.

A vezetők nagyra értékelik azokat az alkalmazottakat, akik plusz értéket adnak a cégnek. Ez egy munkahelyváltás esetén, ajánlásként is jól jöhet majd, hiszen növeli a dolgozó elhelyezkedési esélyeit. Nincs állandó munkahely, csak állandó lehetőség van munkát találni. Ennek érdekében mindenkinek rendszeresen frissítenie kell a tudását, készségeit, lépést kell tartani a változó időkkel és technológiákkal. Ez tiszteletet vált ki, és segít megőrzi a munkahelyet. Viszont, ha mégis váltanál, akkor nem lesz nehéz dolgod, mivel már fel vagy szerelve azzal tudással és képességekkel, amelyek miatt máshol már alig várják, hogy felvegyenek. 

Végül: mindenki legyen óvatos, amikor karrierjét és házastársát megválasztja. Ha valaki jól választ hivatást, élvezni fogja a munkában eltöltött időt, de ha gondosan választ házastársat, a munka után is jól érzi magát. Tehát ne kössünk kompromisszumokat hivatásunk és életünk párja keresésekor, így biztosítani tudjuk a munka és a magánélet közti egyensúlyt, hogy tudatosan, értelmesen és boldogan élhessük az életünket.

Fotó: Wikimedia

Forrás: Ceoworld Magazine

#karrier #palyavalasztas #onismeret #tanacsadas #munkahely #valasztas

H I R D E T É S