karrierváltás, karrier
karrierváltás, karrier

Éles karrierváltás: Focistából lett pap

blank
blank

H I R D E T É S

Egészen meglepő karrierváltásokat produkál az élet, néhányan olyan döntést hoznak, amit egészen biztosan nem a pénz motivál. Így tett a Manchester United egykori labdarúgója is, aki játékosként évi 600 000 fontot keresett, de “megunta” a pénzt, az autókat, az éjszakai klubokat és a körülötte nyüzsgő nőket.

Hónap kérdése: A te fizetésed követi az inflációt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Philip Mulryne a világ talán leghíresebb edzője, Sir Alex Ferguson felfedezettje, aki 14 éves korában szúrta ki magának Nyugat-Belfastban. 1997 októberében debütált a Manchester Unitedben, olyan játékosok voltak a csapattársai, mint David Beckham, Paul Scholes, Roy Keane, Solskjaer, vagy Ryan Giggs, így a rengeteg sztár között nehezen jutott játékidőhöz. Debütálása az 1997-98-as szezon utolsó napján történt, amikor a United legyőzte a Barnsley-t, és az Arsenal mögött a második helyen végzett.

Manchesterből Norwich-ba vezetett az útja

Mulryne 1999. március 25-én 500 000 fontért csatlakozott a Norwich Cityhez, abban a reményben, hogy több játéklehetőséget kap. Mulryne ígéretesen kezdett a Norwich-ban, második meccsén kiváló szabadrúgásgólt szerzett a Grimsby Town elleni 1-0-s győzelem alkalmával. Ezt követően azonban lábtörést szenvedett, amikor a Blackburn Rovers játékosával, Christian Daillyvel ütközött, így a 1999-2000-es szezon nagy részét ki kellett hagynia. A következő években azonban stabil csapattag lett, a 2001-02-es szezonban Mulryne tagja volt annak a Norwich-nak, amely a Division One rájátszásának döntőjébe jutott. A mérkőzés 1-1-re végződött a hosszabbítás után, Mulryne kihagyta az egyik 11-es a büntetőbárbajban, amit végül a Birmingham City 4-2-re nyert meg. Mulryne szerződése azon a nyáron lejárt, de új, hároméves szerződést kötött a Norwich-csal.

Tagja volt a Norwich csapatának akkor is, amikor 2004-ben bajnokként feljutottak a Premier League-be, de csak egy szezont töltöttek a legfelsőbb szinten. Mulryne ezután távozott a Carrow Roadról, közös megegyezéssel felbontva szerződését nem sokkal annak lejárta előtt. Két hónappal később a Cardiff Cityhez szerződött, majd alsóbb osztályokban focizott, pályafutásának utolsó klubcsapatai a Leyton Orient és a Cliftonville voltak. 

Fegyelemsértés miatt zárták ki a válogatottból

Közben 2005. augusztus 30-án Lawrie Sanchez menedzser fegyelemsértés miatt kizárta Mulryne-t az északír válogatottból. 27 alkalommal lépett pályára a csapatban, válogatottbeli pályafutásának csúcspontja a 2001-es Dánia elleni egyenlítő fejesgólja volt. 

Isten hívására hallgatott a balhés focista

2009-ben, 31 évesen visszavonult. Ekkor jött a nagy fordulat: ahelyett, hogy a hagyományos edzői pályát választotta volna, a labdarúgó teljesen elszakadt a zöld gyeptől és római katolikus papnak képezte magát. Egykor profi játékosként évi 600 000 fontot keresett, de elárulta, hogy “megunta” “a pénzt, az autókat, az éjszakai klubokat és a nők fokozott figyelmét”. Ekkor döntött úgy, hogy a fenntartható karriert választja és a pénz hívó szava helyett a szívére hallgat. 2012-ben belépett a prédikátorok rendjébe, a domonkosokhoz.  

A titokzatos focista, aki a pályát a szószékre cserélte

Az Úr szolgája, a most 44 éves Mulryne atya Nyugat-Belfastban nőtt fel, 2016. október 29-én szentelte diakónussá a dublini érsek, majd 2017-ben pappá szentelték, és domonkos rendi szerzetes lett. A fociról azóta úgy vélekedik, hogy a labdarúgás csodálatos eszköz a nagy erények tanítására, de nem szabad vallásként kezelni, annak ellenére sem, hogy van némi átfedés a hittel. 

„A vallás szó a latin religare – kötődni, kötni magát – szóból származik. Ezt tesszük, amikor gyakoroljuk a vallásunkat Isten felé. Mi Istenhez kötjük magunkat, ő pedig hozzánk” – magyarázza Mulryne atya, aki nem az első Premier League labdarúgó, aki a csizma szögre akasztása után szerepet vállalt az egyházban. A Chelsea és a Newcastle korábbi játékosa, Gavin Peacock 2008-ban Kanadába költözött, hogy teológiát tanuljon, jelenleg pedig a Calvary Grace Church evangélikus lelkésze Calgaryban.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S