Online interjú
Forrás: Envato

Ezt várják a cégek a pályakezdőktől a koronavírus után

blank
blank

H I R D E T É S

Sokat ismételt téma, hogy a koronavírus miatt normává vált home office teljesen átformálta a munkaerőpiacot. Emiatt más képességekre, készségekre van szükség sok munkakörben. Így érintik a változások a pályakezdőket.

A munkaerőpiacon való sikeres eligazodáshoz a saját belső folyamataink mellett ismerni kell a munkáltatók igényeit és a piaci trendeket is, így sokkal magabiztosabban és sikeresebben hozhatjuk meg a jövőnket meghatározó döntéseket. Érdemes ránézni tehát arra, hogyan változtak a környezeti igények a koronavírus miatt az elmúlt bő másfél évben.

A járvány által gyakorlattá vált home office megteremtette az úgynevezett “párhuzamos munkahelyeket“. Sokan a home office idején bevállalt második állásuk keretében a plusz fizetés mellett új képességeket is fejlesztettek – erősödtek a mulitaskingban, megtanulták az önálló munkaszervezést és a priorizálást is. Ez a pályakezdők lehetőségeit és a velük szemben támasztott követelményeket is átírta.

A járvány kirobbanása óta jóval több gyakornokot keresnek a cégek, sok helyen azokat a feladatokat, amiket eddig szakemberek végeztek, most egyetemista, főiskolás gyakornokok látnak el, akiknek a cégek nem hoznak létre külön pozíciót. A cégeknek ugyanis adózási és adminisztratív szempontból sokszor előnyösebb a gyakornoki pozíciók létrehozása, mint állandó munkatársak felvétele.

A munkahelyek még mindig az idegennyelv-tudást tartják az egyik legfontosabb készségnek, de arra is odafigyelnek, hogy a jelentkező csapatjátékos legyen, jól kommunikáljon, személyesen és írásban is, legalábbis ez derül ki a Profession.hu és az IBS egyik friss felméréséből.

Fontos képesség lett az önálló munkaszervezés, a cégek az első pár hónapban könnyebben boldogulnak azokkal, akik ügyesebbek az önálló munkavégzésben, jobban be tudják osztani a feladataikat, és úgy tudnak csapatban együtt dolgozni.

A szakmai ismeretek mellett a soft skillek – az érzelmi intelligencia, az alkalmazkodó képesség, a visszajelzésre nyitottság, a megfelelő konfliktuskezelési és tárgyalási technikák ismerete, a képesség a csapatmunkára – a járványtól függetlenül egyre fontosabb szerepet játszanak a munkahelyeken.

Fotó: Envato

H I R D E T É S