kozgazdasz, palyavalasztas, karrier, allaskereses
Fotó: Envato

Hogyan találsz közgazdász végzettséggel állást?

blank
blank

H I R D E T É S

Közgazdásznak tanulni, majd abban a szakmában elhelyezkedni egyre népszerűbb, mert egy igazi jolly joker szakirányról beszélhetünk. De miért is állítjuk ezt? Mit jelent közgazdásznak lenni?

Ha egyetemi végzettségről van szó, akkor 3-3,5 év alatt számtalan kisebb szeletébe beleláthatunk ennek az egyébként komplex szakmának, hiszen olyan különböző témákban mélyedhetünk el, mint a marketing, a menedzsment, vagy akár a politika. Ha ebbe az irányba tervezzük tehát a továbbtanulást, akkor sok minden válhat belőlünk a jövőben. De mit is jelent pontosan közgazdásznak lenni? 

Mindenhez érteni egy kicsit?

Először sok mindenkinek a bank és a pénz juthat eszébe, ám ennél sokkal többről van szó. A közgazdaságtan a társadalomtudományok egyik ágához sorolható, ami a gazdasági rendszerrel, szereplőkkel, vállalatokkal és az állam szükségleteinek kielégítésével is foglalkozik. Ennél természetesen jóval többet jelent közgazdásznak lenni, és mivel említettük, hogy igen széleskörű szakmáról beszélünk, így nehéz lenne összefoglalni, hogy mi az, amivel a közgazdászok foglalkoznak. 

Számtalan egyetemnek van gazdasági kara, így már egész korán szembesülünk azzal, hogy nagy választék tárul elénk. Kellő szorgalommal és persze rengeteg tanulással hamar kezünkben tarthatjuk diplománkat, és már be is szabadulhatunk az álláskeresők tömegébe. Közgazdászként azonban előnnyel is indulhatunk, hiszen az alapképzés után mondhatni mindenhez értünk egy kicsit, a későbbiekben pedig egy mester- vagy okj-s képzés segít a specializációban.

Gazdaság mindig lesz

Az állásbörzéken mindig akad olyan, aki pont az ilyen végzettséggel rendelkező embereket keresi, így nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy munkát találjunk. Már egyetemi éveink alatt beállhatunk gyakornoknak, hiszen tanulók számára is számtalan nyitott gazdasági pozíció létezik. Ez a későbbiekben maximálisan előnynek mondható, így ezt mindenképp ajánljuk több szempontból is. Szerencsére ez az irány az, ami nem igényel az egyetemen hétfőtől péntekig, reggeltől estig való jelenlétet, és jó időbeosztással nem a tanulás fogja kitenni az éveinket. Nem árulunk zsákbamacskát, ez sem egy könnyű irány, de mégis az élhető kategóriába sorolható.

Az álláskereső portálokon szinte mindenhol megtalálhatóak a gazdasági pozíciók, sőt, speciálisan ezekre létrehozott csoportok is vannak, ahova a közösségi média felületeken egyszerűen be is léphetünk. Mivel gazdaság mindig is létezni fog, így nem kell attól félnünk, hogy egy olyan szakmát választunk, amire a későbbiekben esetlegesen már nem lesz szükség. Ha tudjuk, hogy pontosan mi érdekel bennünket ezen belül, akkor egyszerűen le is szűrhetünk ezekre a paraméterekre. Az olyan közismert álláskereső oldalak, mint például a profession.hu csurig tele vannak közgazdász állásajánlatokkal. Mivel a diploma megszerzéséhez minimum egy, de van, ahol két nyelvvizsga kötelező, így a nyelvtudással sem lesz gond. A legtöbb cégnél a nyelvtudás már kritérium, így az egyetem elvégzésével már ezzel is rendelkezünk. Tény, hogy szükséges egy alap nyelvtudás, hiszen nem ez áll tanulmányaink középpontjában, mégis az, hogy rá vagyunk kényszerítve a nyelvvizsgára, mindenképp előnyünkre szolgál. Ha tehát ebbe az irányba orientálódnánk, akkor nem kell tartanunk attól, hogy hosszú évekre munkanélkülivé válunk. Természetesen a legtöbb rajtunk múlik, de közgazdász végzettséggel a kezünkben nem lőhetünk nagyon mellé az álláskeresés során sem.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S