motiváció, lelki egészség, karrier
motiváció, lelki egészség, karrier

Így tartsd fenn a motivációdat – a megújulás 4 fázisa

blank
blank

H I R D E T É S

Észre sem vesszük, hogy mennyit panaszkodunk, és igen, az utóbbi időben van is rá okunk.  Kérdés, előre visz-e ez bennünket? Megújulási technikák a motiváció fenntartására Novák Csaba trénertől.

A szakember arra ösztökél bennünket, hogy kerüljük el a rohanó, helyenként magukra vagy a környezetükre is felszínesen figyelő énünket, aki csak akkor ébred rá a folyamataira, amikor már erősek a jelek, és komoly erőfeszítésébe kerül megoldani az ezzel járó problémákat, amikor már elveszett a motiváció.

Érzelmi hullámvasúton

Nem lehet motiváltnak lenni egy életen át. Mégis mi kell ahhoz, hogy fenntartsuk a motivációnkat, hogy elégedett emberek legyünk? Azt az érzelmi hullámzást, amiben vagyunk: a motivált, a motiválatlan, a csalódott állapotokat miként lehet kisimítani, amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben?

A megújulás fázisai 1: az elégedettség

Ha az ember azt mondja, hogy elégedett, akkor lehet, hogy az egy területre igaz, más területre pedig nem. Ennek az elégedettségnek-elégedetlenségnek az összessége adja meg azt, hogy nagyjából elégedett vagyok az életemmel. Az elégedettség azonban nem tartható fenn, mert minden változik. És mivel folyamatosan megítéljük a helyzeteket, nagy valószínűséggel az is mindig más, hogy miként vélekedünk a helyzetünkről, magunkról. A világunkban mindig viszonyítunk valamit valamihez: a jót a rosszhoz, a szépet a csúnyához, tehát ítélkezünk. Ezért nem lehet állandóan fenntartani az elégedettséget. A boldogság és az elégedettség kapcsolata abban mutatkozik meg, hogy abban a pillanatban, amikor boldogok vagyunk, elégedettnek is kell lennünk.

A megújulás fázisai 2: belelökjük magunkat az elégedetlenség világába

Itt az ember még védi az önképét, elkezd másokat hibáztatni, mindenre talál valamilyen magyarázatot, hogy ne kelljen magával szembesülnie. Ekkor semmi esélye sincs annak, hogy tanuljunk valamit a helyzetből. Aki ebben a fázisban kap visszacsatolást, azt támadásnak éli meg és visszatámad. Itt az egó uralkodik. Megfordul a fókusz, elkezdjük rosszként látni a világot, annak minden szeletét, és a gondolataink lesznek a gondjaink. Érvényessé válik az az igazság: a meghatározó gondolat minden áron megvalósulásra törekszik. A meghatározó gondolat befészkeli magát, nem hagy nyugodni, állandóan visszatér hozzánk.

A megújulás fázisai 3: a hatástalanság fázisa

Ez a legrosszabb fázis, ez már tulajdonképpen fáj. Erősödnek a jelek, amelyek akár testi tünetekben, a kapcsolatok romlásában is megjelenhetnek. A jelek azt üzenik, hogy valaminek változnia kell. A változás attól is függ, hogy milyen állapotban érkeztünk ebbe a fázisba, amelyre az áldozati szerep jellemző. Hogy érintettek vagyunk-e, az mutatja, mennyit panaszkodunk. A panaszkodás ugyanis azt jelenti: hosszan eltolom azt, amit nem szeretnék. Ekkor már olyan érzelmi hullámvasúton ülünk, aminek az irányítása nincs a kezünkben. Itt már csak a felébredésre van szükség. A mostani covidos helyzet számtalan lehetőséget kínál arra, hogy megrekedjünk ebben a fázisban.

A megújulás fázisai 4: a meghaladás irányába megyünk

A meghaladás azt jelenti, hogy ugyanaz a dolog ugyanabban a formában már nem érint meg, nincs vele többet dolgunk. Hogyan lehet tudatosan eljutni a 3., a valós megújulás irányába? Az egyik legfontosabb a figyelem, a felismerés, hogy mi van velünk, miért nem vagyunk rendben. Ha elégedetlenek vagyunk, miként tudunk boldogok lenni? Ahhoz, hogy boldogok legyünk, elégedettség is kell. Az elégedett ember tudatos, az alkotás, a létrehozás motiválja. Az az ember, aki elégedett és tudatos, az tudja, hogy létezik.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S