Pályakezdő nő fúróval a kezében
Pályakezdő nő fúróval a kezében munkaruhában.

Munka-tanulmányok-magánélet hármas kombinációja és ezek menedzselése

blank
blank

H I R D E T É S

Minden fiatal életében eljön az a pillanat, amikor már nem kizárólag a tanulmányokra kell fókuszálni. Iskola után már nem a sport, a szórakozás vagy a barátok teszik ki időnket, hanem egyéb kötelezettségek várnak minket. Eljön tehát a pont, amikor határt kell húzni, és függetleníteni kell egymástól három tényezőt: a munkánkat, a tanulmányainkat, és a magánéletünket.

Az első változás akkor jön el, amikor az iskola (legyen ez egyetem vagy bármely képzés) mellett elkezdünk dolgozni. Először csak kevesebb óraszámban, például heti 20 órát tudunk vállalni a tanulmányok mellett, majd ez a szám növekszik. Ha egyszer megérezzük saját keresetünk pozitív velejáróit, akkor onnantól felfele vezet az út. Egyre többet vállalunk, és a végén akár egy 40 órás munkát is bevállalunk amellett, hogy az iskolát is végezzük ezzel párhuzamosan.

Eljön tehát a pont, amikor határt kell húzni, és függetleníteni kell egymástól három tényezőt: a munkánkat, a tanulmányainkat, és a magánéletünket. Ez a legtöbb ember számára nehézséget okoz, akarva akaratlanul egybefolynak a dolgok, hiszen mindhárom a mi életünkhöz tartozik. Természetes, hogy először a kötelezettségeink elvégzésére fókuszálunk. Egyénenként eltér ugyan, de általában a munka áll az első helyen. Ott maximálisan jelen kell lenni, hiszen felelősséget vállaltunk nem csak magunkért, de a munkánkból eredő következményekért is. Ha nem a családdal élünk már, akkor fokozottan figyelünk munkahelyünk megtartására, hiszen fix keresettel kell rendelkeznünk minden hónapban. A munkaidőnk viszont egyszer véget ér, és innen már mi rendelkezünk szabadidőnkről.

Ekkor kerül képbe az iskola, ami ugyan szintén kötelezettség, de mégis más aspektusból. Nagyon nem könnyű még munka után nekilátni az e körüli teendőknek, a tanulásnak, és a vizsgákra való felkészülésnek. Viszont egy iskola elvégzése csakis a mi érdekünket szolgálja, így fontos ezt mindig szem előtt tartani. Érdemes időbeosztást készíteni, akár napra vagy hétre lebontva, hiszen ez megkönnyíti a saját dolgunkat. Látjuk, hogy mennyi időre van szükségünk a tananyag elsajátításához, és ezt hogyan fogjuk tudni kivitelezni munkánk mellett. Nem szükséges minden napra tanulást betervezni, mert ez hamar kiégéshez vezethet. Hagyjunk időt feltöltődésre, és azokra a tevékenységekre, amik motivációként szolgálnak a következő napokra, hetekre!

Miután a munkát és a tanulást is besűrítettük az időnkbe, nem marad más hátra, mint arra fókuszálni, ami elengedhetetlen: a magánéletünk megtartására. Mindenki számára szükséges a magánélet, legyen ez időtöltés önmagunkkal, a családtagokkal vagy a barátokkal. A testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében fontos időt szakítani szabadidős tevékenységekre, amikből erőt meríthetünk a mindennapokhoz. Menjünk programokra, sportoljunk, pihenjünk. Tehát egyszerűen csak töltődjünk. Szakítsunk időt minden nap arra, hogy kikapcsolódjunk a munkából, és függetlenítsünk a tanulmányainktól. Ha ez napi fél óra, akkor annyi. Nem feltétlenül az a fontos, hogy minden nap órákat töltsünk kötelezettségeinktől távol, sokkal inkább, hogy egyensúlyban éljünk.

Nem könnyű 24 órába belesűríteni mindent, miközben több helyen kell megfelelnünk és önmagunkra is oda kéne figyelünk. A legtöbb embernek ez nehézséget okoz, de be kell látni, hogy saját egészségünk megőrzése érdekében szükségünk van a szabadidőre. Elengedhetetlen saját jóllétünkre is fókuszálni, hogy motiváltak maradhassunk a nehezebb időszakokban is.

Szerző: M.A.

#karrier #munkaegeszseg #coaching #palyakezdes

H I R D E T É S