Állásinterjú
Forrás: Envato

Multinál vagy családi vállalkozásnál dolgoznál szívesebben? Ezt árulja el rólad a választásod

blank
blank

H I R D E T É S

Munkahelykeresésnél mindenkiben felmerül a kérdés, hogy milyen környezetben érezné jól magát. Esetleg a nagyobb, multinacionális közeg áll hozzá közel, vagy inkább családi vállalkozások barátibb légkörére vágyik, ahol mindenkivel van lehetősége napi szinten kapcsolatban lenni.

A családi vállalkozásnak és a multinak is megvan az előnye és hátránya. Ha önmagunkkal tisztában vagyunk, az segít a döntésben.

Kezdjük a manapság csak multinak nevezett munkahelyekkel

A multinacionális vállalat olyan vállalatot jelent, amelynek több országban van telephelye. Ebből következtethetünk arra, hogy ezek a munkahelyek rengeteg embernek adnak állást, számtalan pozíció közül választhatunk, és igen sok embert ismerhetünk meg, ha emellett tesszük le a voksunkat. Ezeken a helyeken kifejezetten ismert a ranglétra fogalma, és több fokozaton is lépkedhetünk előre az idő múlásával, a teljesítményünkkel arányosan persze.

Gyakran tapasztalni, hogy még gyakornokként kezdenek itt dolgozni az emberek, ami ugyan rengeteg kitartással és türelemmel, de magas pozícióvá nőheti ki magát. Mindezek mellett számtalan új embert ismerhetünk meg kollégáink személyében, ebből fakadóan pedig minden személyiségből akad egy ilyen munkahelyen. Az már csak személyiségtípus kérdése, hogy miként állunk ahhoz, hogy ennyi emberrel kell együtt, legtöbbször egy légtérben dolgoznunk. Van olyan, akit ez motivál, hiszen szüksége van a társas interakciókra, de van, akit ez kifejezetten hátráltat a munkavégzésben.

Nézzük, mit nyújt ezzel szemben a családias munkahely

A családias munkahely elég tág fogalom, hiszen jelentheti azt is, hogy egy családi vállalkozásban dolgozunk, de azt is, hogy egy kevés létszámmal működő vállalkozásnak vagyunk tagjai. Az ilyen helyeken mindenki ismeri a másikat, mindenki tud mindent a kollégájáról, annak családjáról és barátairól. Ez eredményezheti a kollégák átalakulását barátokká, de előfordul, hogy egyszerűen soknak érezzük azt az információ áradatot, ami az irodában jelen van.

Tény, hogy az ilyen munkahelyen általában jobban odafigyelnek a munkatársakra, sokkal könnyebb közvetlen viszonyt kialakítani felettesünkkel, és gyakran rugalmasabbak a multinacionális vállaltoknál. Itt viszont nem olyan egyszerű pozícióban feljebb jutni, hiszen előfordul, hogy a ranglétrán felettünk elhelyezkedő személy maga a főnökünk, netán a tulajdonos. Az előrelépés nehézségei megmutatkozhatnak a fizetésben is, hiszen egy kisebb vállalat nehezebben engedheti meg magának a rendszeres béremelést.

Mint az összes munkahelynél, pro és kontra érvek mindig vannak. A mi feladatunk, hogy ezeket mérlegre állítsuk, és megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő munkakörnyezetet, ahol a napunk nagy részét eltöltjük. Érdemes kipróbálni a kisebb és nagyobb vállalatokat is, mert rengeteg hasznos dolgot vihetünk magunkkal mindkét típusú munkahelyről.

Szerző: I.A.

Forrás: Envato

#csaladivallalkozas #karrier #onismeret #multi #foglalkoztatas #ber #munkakornyezet #munkahely

H I R D E T É S