munkahely-karrier-fonokoddel
munkahely-karrier-fonokoddel

Így legyél jóban a főnököddel

blank
blank

H I R D E T É S

A munkahelyi siker nagy része a stabil kapcsolatok teremtése, és nincs nehezebb annál, mint amit a főnökünkkel alakítunk ki.

Az, hogy jól teljesítsünk a munkahelyen nagyon fontos, de a leghasznosabb emberek azok, akik jól tudnak összedolgozni munkatársaikkal. Ha jó kapcsolatot ápolsz a főnököddel, az segíthet abban, hogy jobban megértsd az elvárásait, és gondolkodását.

Érkezz felkészülten az első beszélgetésetekre

Új munkád van? Kulcsfontosságú, hogy jó kapcsolatot alakíts ki a főnököddel, hogy bízni tudjatok egymásban, visszajelzést adhass, kaphass, és fejlődni tudj. Minden vezető más karakter, nincs egységes stratégia arra, hogyan kezeld őket jól, de a megfelelő kérdésekkel nem lőhetsz mellé. Ezt a hetet érdemes kipróbálni:

Kit érdemes jobban megismernem a csapatból?

Az, amit tudsz, sokszor kevesebbet ér annál, hogy kiket ismersz. A jó kapcsolatok nagyon megkönnyíthetik a munkádat, ráadásul nem árt, ha mielőbb képbe kerülsz a csapat dinamikájával és a legfontosabb pletykákkal is. A főnököd biztosan segít kiválasztani, ki legyen az idegenvezetőd az onboarding informális részében.

Milyen kommunikációs csatornát használjatok?

Személyesen vagy online? Zoom vagy tárgyaló? Telefon, viber, e-mail, sms? Érdemes kiderítened, mikor – hogyan érheted el a főnököd a leghatékonyabban.

Hogyan kaphatok visszajelzést?

Nagyon fontos, főként az első hetekben/hónapokban, hogy rendszeres visszajelzést kapj a vezetődtől. Hasznos lehet, ha előre tisztázzátok mi lehet ennek – a mindkettőtök számára komfortos és fenntartható – módja.

Hogyan járulhatok hozzá a csapat és a cég sikeréhez?

Ezt a kérdést – a látszat ellenére – ne (csak) azért tedd fel, mert szimpatikus leszel tőle. Sokkal fontosabb, hogy segít tisztázni az elvárásokat és kijelöli a célt, ami felé haladnod kell. Ha a főnöködnél azt veszed észre, hogy egyértelműen meg tudja ezeket fogalmazni neked, később könnyebben tudjátok ellenőrizni, hogy jó irányba tart-e a közös munka.

Mit tennél a helyemben?

Segítsd a vezetőd abban, hogy empatizálni tudjon a helyzeteddel, így a te nézőpontodból is megvizsgálhatja az előtted álló kihívásokat. Ráadásul ezzel a kérdéssel megmutathatod, hogy tiszteled őt és számít a véleménye.

Hogyan hozhatom ki magamból a maximumot?

Vezesd rá, hogy coach, mentor típusú vezetőddé válhasson és ne a teljesítményed, hanem a lehetőségeid is szem előtt tartsa. Ezzel a kérdéssel egyidejűleg tisztázhatjátok az előléptetés, fizetésemelés feltételeit is.

Mit csinálhatnék jobban?

Ne az első meetingen, de még a próbaidő lejárta előtt érdemes bedobnod. Ebből kiderül, hogy motivált, nyitott és elkötelezett vagy, a főnöködnek pedig segít kritika helyett a fejlesztendő területeket kiemelni a visszajelzése során.

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

H I R D E T É S