munkahelyi baleset, munkavedelem, munkahelyi biztonsag, munkavegzes
Fotó: Envato

Te is tehetsz a munkahelyi balesetek elkerülése érdekében!

blank
blank

H I R D E T É S

Sokkal nagyobb számban fordulnak elő munkahelyi balesetek, mint, ahogy arról értesülnénk. Nézzük, mit tehetünk azért, hogy lehetőség szerint senkinek se essen baja!

A munkavédelmi törvény alapján a munkáltató köteles biztosítani a balesetmentes munkavégzés lehetőségét, valamint megteremteni a biztonságos környezetet és feltételeket. A cél tehát, hogy a lehető legminimálisabbra redukálják a munkahelyi balesetek előfordulásának esélyét, azonban ez kétoldalú feladat. Ahogyan a munkáltatónak, úgy a munkavállalónak is nagy szerepe és felelőssége van az ilyen helyzetek elkerülésében. Sokszor kikerülhető lenne egy-egy baleset, ha a munkavállalók nagyobb figyelmet fordítanának a megelőzésre. Itt nem szükséges nagy dolgokra gondolni, hiszen mi magunk is könnyen tehetünk az ellen, hogy lehetőség szerint senkinek se essen baja.

Munkaeszközök

Elsőre talán nem tűnik fontosnak, de mégis elengedhetetlen, hogy teljesen kiismerjük azokat az eszközöket, amikkel nap, mint nap végezzük munkánkat. Nem csupán használni kell tudni őket, de nem árt tisztában lenni az alap műszaki háttérrel is. Leginkább olyan eszközök igényelnek nagyobb ismeretet, amelyek áramhoz vannak kötve, vagy segítségükkel erőteljesebb fizikai munkát végzünk. Amennyiben az eszközeinken meghibásodást észlelünk, haladéktalanul szóljunk szakembernek, és ne próbáljuk meg mi, házilag orvosolni a hibát. Ha munkahelyünk megköveteli a védőfelszerelések használatát, az sem véletlen kérés. Gondoljunk bele, hogy a munkáltatónak is nagy költség ezek beszerzése, így egyáltalán nem jókedvből találják ki ezek viselését. Még, ha nem is túl divatos, néhol kényelmetlen ruházatokról vagy kiegészítőkről is beszélünk, akkor sem érdemes mellőzni ezek megfelelő alkalmazását. 

Menekülő út

Mindig ügyeljünk arra, hogy a potenciális menekülő utakat szabadon hagyjuk. Ne pakoljunk nagyobb, nehezebben mozgatható dolgokat a folyosókra vagy kijáratokhoz közel, de még a táskánkat se felejtsük ott. Ugyan azt könnyebb odébb tenni vészhelyzet esetén, de egyrészt senki nem ezzel lesz elfoglalva, másrészt bármikor eleshet ezekben a kisebb, sokszor észrevehetetlen tárgyakban az ember. Ha kiömlik valami, ugyanúgy érvényes, hogy ne hagyjuk ott az ételt, italt vagy bármi mást. Ezzel nem csak a higiéniáért teszünk, de megelőzhetünk vele balesetet is. 

Mentális állapot

Senkinek sem kell külön kiemelni, hogy munkába kizárólag tisztán, alkoholos vagy bármilyen káros befolyásoltságtól mentesen érkezzünk. Ha úgy érezzük, hogy az előző napi szórakozás még tombol a szervezetünkben, akkor nyugodtan döntsünk az otthon maradás mellett, ezzel is megelőzve saját és mások esetleges épségének veszélyeztetését. Mi is nagyon egyszerűen tudunk tehát tenni a munkahelyi balesetek megelőzése érdekében, csupán egy kis odafigyelést és törődést igényel részünkről.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S