noi focista fizetese, ber, nemetorszag
Fotó: Freepik

Miért kevesebb egy női focista fizetése, mint egy férfié?

blank
blank

H I R D E T É S

A nők és férfiak közti bérkülönbség világszinten sokakat foglalkoztató kérdés. Olaf Scholz, német kancellár például úgy véli, a Német Labdarúgó Szövetségnek (DFB) ugyanannyi pénzt kellene fizetnie a női nemzeti együttesnek, mint a férfi válogatottnak. Ez azonban jelenleg nincs így, így joggal merül fel a kérdés: Miért kevesebb egy női focista fizetése, mint egy férfié?

Az egyenlő bérezést a német vezető azután szorgalmazta, hogy látogatást tett a DFB frankfurti központjában – adta hírül az insidethegames.biz. Scholz szerint a nemek közötti bérezés egyensúlyának megteremtése a vonzerőt is tovább növelné, s újabb tehetségek áramolhatnának be a női labdarúgásba.

Ugyanannyi pénz járna

Javaslatának elfogadása nyomán a német női és férfi válogatottaknak ugyanannyi pénz járna ugyanazért az eredményért, legyen szó világbajnokságról vagy Európa-bajnokságról.

Elképesztő különbségek

Németország női csapata júliusban a döntőig verekedte magát az Eb-n, a londoni fináléban azonban alulmaradt a házigazda angolok legjobbjaival szemben. Az ezüstért 30 ezer eurót kapott az együttes, amely az első helyért ennek a duplájához jutott volna. A portál szerint a német férfi válogatottnak ugyanakkor a kontinensbajnoki címért adott esetben 400 ezer euró járna.

Egy női focista fizetése Amerikában

Május közepén az Amerikai Labdarúgó Szövetség (USSF) a sportágban egyedülálló, mérföldkőnek számító megállapodást kötött a férfi és a női csapatok fizetéséről: mindkét nemnek azonos összegeket ajánlott fel. A USSF a két nemzeti csapat szakszervezeteivel 2028 decemberéig szóló, egyenlő javadalmazást rögzítő  kollektív szerződéseket kötött, véget vetve ezzel az évekig tartó, heves indulatokat kiváltó tárgyalásoknak. Korábban a női válogatott tagjai nemi diszkriminációval vádolták a szervezetet, amiért a férfi válogatott tagjainál rosszabbul keresnek.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

H I R D E T É S