Menopauza
Forrás: Envato

Amikor a női test tönkreteheti a karriert

blank
blank

H I R D E T É S

Egy brit közvélemény-kutatás szerint a nők 99%-a érezte úgy, hogy a menopauza vagy az azt megelőző hónapok és évek óriási hatással voltak karrierjükre.

A menopauzán áteső nők támogatásának hiánya sokakat arra kényszerít, hogy szabadságot vegyenek ki, vagy akár tönkre is mehetnek a női karrierek – mutat rá kutatás.

A tizenkét kérdésből álló felmérésben 3800 nő véleményét kérdezték meg.

A nők 59%-a szabadságot vett ki a tünetek miatt, 18%-uk pedig nyolc hétnél tovább maradt távol a munkájától. A szabadságolás okai között szerepelt a csökkent hatékonyság (45%), a rossz munkaminőség (26%) és a gyenge koncentráció (7%). A legalább nyolc hét szabadságot kivevők fele felmondott vagy korkedvezményes nyugdíjba vonult.

Minden ötödik nő lemondott az előléptetés esélyétől, 19%-uk csökkentette a munkaidőt, 12%-a pedig felmondott. A megkérdezett nők többsége (60%) azt mondta, hogy a munkahelyükön nem nyújtottak támogatást a menopauzához.

A menopauza tünete többek között a memóriazavar, a fáradtság és a szorongás.

Az orvosi igazolások 5 százalékán szerepel a táppénz okaként a menopauza, az esetek többségében szorongást és stresszt dokumentáltak, és 30 százalékuknak írtak fel antidepresszánst.

A kutatást végző Dr. Louise Newson, a Newson Health Research and Education vezetője szerint a menopauzában lévő nők sokáig lehetetlen választás előtt álltak: küzdjenek a gyakran legyengülést okozó tünetekkel, vagy fejezzék be karrierjüket, amelyért keményen dolgoztak.

„Az Egyesült Királyságban a menopauza átlagéletkora 51 év, pontosan akkor, amikor sok nő a karrierje csúcsán van, rengeteg készséggel és tapasztalattal. A probléma széles körben elterjedt, többek között az egészségügyben. Az NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat) munkaerejének mintegy 77 százalékát nők alkotják, akiket hasonló módon érinteni fognak a menopauza kellemetlenségei. […] A felmérésben felvetett problémák nemcsak azt mutatják, hogy sürgősen javítani kell a menopauza támogatását a munkahelyeken, hanem a bizonyítékokon alapuló menopauza-információkhoz és kezeléshez való hozzáférést is a tünetek enyhítése és javítása érdekében” – mondta a kutató.

Fotó: Envato

H I R D E T É S