nyári munka, szezonális munka, vendéglátás
nyári munka, szezonális munka, vendéglátás

Nyári munka a vendéglátásban – döbbenet, mennyit lehet vele keresni

blank
blank

H I R D E T É S

A nyári szezonális munka sokaknak jelent remek lehetőséget arra, hogy belekóstoljanak a vendéglátásba, amiből akár egy életre szóló karrier is lehet. És nem utolsósorban, ha valaki bírja, nagyon jól kereshet vele.

Hónap kérdése: Szerinted Balatonon vagy külföldön éri meg jobban nyári munkát végezni?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A nyári szezonális munkák a vendéglátás területén nagyon változatosak, a felszolgálótól a recepciósig számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy valaki tapasztalatot szerezzen. Lefőzhetsz egy tökéletesen kávét, kiszolgálhatsz udvariasan és figyelmesen egy balatoni büfében, vagy kezelheted türelmesen a vendégek panaszait egy étteremben. A hangsúly minden esetben az ügyfeleknek nyújtott profi szabadidős szolgáltatáson van.

Vendéglátás: kinek való?

Ez a munka elsősorban annak való, aki szeret emberekkel foglalkozni. A vendéglátás elsősorban arról szól, hogy azok a pihenni, kikapcsolódni vágyó emberek, akiket kiszolgálsz, boldogok és elégedettek legyenek és a szabadidejükben élményekben legyen részük. 

Vendéglátásban dolgozni, vagy annak valamelyik területén tapasztalatra szert tenni azt is jelenti, hogy egy olyan szakmai tudás birtokában vagy, amit egy jó nyelvtudással kombinálva a világ bármelyik pontján el tudsz adni, tehát kinyílhat számodra a világ. Szó szerint körbeutazhatod a világot, ha szeretnéd. Egy nagy szállodaláncnál, vagy egy étteremláncnál lehetőséged lesz arra, hogy elutazz olyan helyekre, amiről mások csak álmodnak. 

Jelenleg a vendéglátásban rengeteg álláslehetőség van. Bár sok ilyen pozíció „belépő szintű”, a vendéglátás olyan terület, ahol gyakran lehet feljebb jutni a nagyon alacsony beosztásokból a vezető beosztásokig. Az ebben az iparágban dolgozó menedzserek gyakran profitálnak azokból a közvetlen tapasztalatokból, amire akkor tettek szert, amikor kezdőként több éven keresztül foglalkoztak napi szinten a vendégekkel. 

Minden nap más és más

A vendéglátásban dolgozóknak nap mint nap alkalmazkodniuk kell az egyes ügyfelek igényeihez, és változtatniuk kell a megszokott dolgokon, így kreatív problémamegoldó lehetsz. Ha szereted a változatosságot, a kreativitást és a csapatmunkát, akkor ez lehet a tökéletes karrierút számodra. Ha szereted a kiszámíthatóságot, akkor ez nem a te utad. A vendéglátásban minden műszak más és más, minden nap új embereket ismersz meg és új kihívásokkal kell szembenézned. 

Hétvégézés és hosszú műszakok

Ha megkérdezed bármelyik tapasztalt vendéglátóipari szakembert, természetesen nem csak a fent említett pozitívumokról fog beszámolni. Azt is el fogja mondani, hogy ez a munka nehéz és megterhelő. A legtöbb vendéglátóipari munkánál csak ritkán van szabad hétvégéd és a pihenőnapok is általában hétköznapra esnek. Ha pedig nyári szezonális munkáról van szó, akkor azzal is kell számolni, hogy előfordulhat, hogy a munkáltató szeptember végén szélnek ereszti a munkavállalókat.

Mennyit lehet keresni vendéglátásban ma Magyarországon?

A vendéglátásban ma Magyarországon az átlagbér felett lehet keresni a legtöbb helyen. Különösen igaz ez a turisták által közkedvelt helyekre. Több olyan pozícióval is találkoztunk, hogy a Balatonnál egyszerű pultosként, vagy konyhai kisegítőként havi nettó 400-500 ezer forintot fizetést ígértek szállással. Ha valakinek van egy kicsi tapasztalata, beszél egy idegennyelvet és vállalja a betanítást, akkor recepciósként vagy felszolgálóként ennél többet, akár 600-650 ezer forintot is kereshet. Egy tapasztalattal rendelkező szakács pedig akár havi 700-950 ezer forintot is hazavihet.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S