nyelvtudásra, nyelvtanulás, idegennyelvek, munkaerőpiac, jobcapital
nyelvtanulás, idegennyelvek, munkaerőpiac, jobcapital

Valóban megfizetik a nyelvtudást? 

blank
blank

H I R D E T É S

Már az iskolai tanulmányaink során azt halljuk, hogy nyelvek nélkül nem fogunk tudni boldogulni. Valóban ez a kulcsa egy jól fizető állásnak? 

A Jobcapital munkaerő-közvetítő cég információit alapul véve valóban az rajzolódik ki, hogy a folyékony nyelvtudás számos előnnyel kecsegtet a munkaerőpiacon. Nemcsak nagyobb összegű fizetést realizálhatunk ugyanabban a pozícióban, ha szükség van a nyelvtudásra is, de bizonyos esetekben még a szakmai tapasztalatnál is nagyobb előnyünk lesz a versenyképes idegen nyelv ismeretével. 

Mekkora előnyt jelent a nyelvtudás? 

A területen dolgozó szakemberek szerint minden kétséget kizárhatóan elmondható, hogy azok, akik folyékonyan beszélnek idegen nyelvet, ezt kihasználva – szektoronként bizonyos szintű eltéréssel ugyan – hozzávetőleg 1/3-dal magasabb fizetésért végezhetik ugyanazt a munkát a multinacionális vállalatoknál. A legnagyobb különbség a pénzügyi/gazdasági szektor vezető pozícióinál figyelhető meg, ahol megduplázható a havi kereset, amennyiben olyan cégnél dolgozunk, ahol a munkanyelv nem a magyar.

A német vagy az angol az előnyösebb?

Az elmúlt 10 év alatt fokozatosan tolódott el a nyelvigény németről az angolra Baranyában. Míg bő egy évtizede jellemző volt, hogy a nemzetközi piaccal is rendelkező nagyvállalatok a német nyelvtudást preferálták, mára a munkanyelv 95%-ban az angol lett. Még a németországi központú cégek esetében is az angol nyelvtudást igényli a munkáltató a Jobcapital HR szakembereinek tapasztalatai szerint. 

Ennek fő oka a globalizáció. Mivel az angol nyelv világnyelvnek tekinthető, így a több országban működő cégek esetében a közös nyelven folytatott kommunikációnál kézenfekvő volt azt választani, melyet eleve magasabb számban ismernek az emberek. 

Ezzel együtt azonban, ha az adott cégnél az angol helyett német nyelvtudásra van szükség a munka elvégzésére, azt ugyanúgy megfizetik, mint más munkáltatónál az angolt. 

A nyelvtudás számával arányosan nő a fizetés?

A szakemberek szerint nem az számít elsősorban, hogy hány nyelven beszél a munkavállaló folyékonyan, hanem az, hogy a munkához szükséges nyelvtudása a lehető legjobb legyen. Így tehát nem remélhetünk magasabb fizetést csak azért, ha a német nyelvtudásunk által anyanyelvükön tudjuk fogadni a németországból cégünkhöz látogató partnereket, miközben a munkanyelv angol.

Plusz előnyök

Az interjúztatás során komoly előnnyé válhat, ha jobb nyelvtudással rendelkezünk a többi jelentkezőnél, mivel így az angolul folytatott kiválasztás alatt könnyebben és választékosabban fogjuk tudni kifejezni a gondolatainkat, mellyel akár a minimálisan alacsonyabb szaktudásunkat is kompenzálhatjuk. Abban az esetben tehát, ha szakmailag még nem érzed magad annyira esélyesnek egy pozícióra, de az elvárt nyelvet remekül beszéled, erre építve könnyen lehet, hogy mégis te kapod a munkát, szóval mindenképp jelentkezz!

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S