CV
Forrás: Envato

Az 5 legidegesítőbb hiba az önéletrajzokban

blank
blank

H I R D E T É S

Apró ferdítések, kínos e-mail cím, rengeteg elütés – sorra vettük azokat a hibákat, amiktől kibuknak a HR-esek az önéletrajzokat olvasva.

Vajon, hogy kell önállóan elkészíteni egy jó önéletrajzot, amire felfigyel egy HR-es, és ami valóban rólunk mutat valósághű képet? És hogy nem szabad?

  1. Csak sablont ne!

Rossz hír, de nem lehet megúszni! Mindenhova fontos az adott pozícióra szabott önéletrajzot küldeni. Kisebb cégek esetén a toborzásért felelős munkatárs, nagyobb vállalatoknál erre fejlesztett szoftverek szűrik kulcsszavak alapján az önéletrajzokat. Ha nem találnak a kiírásnak – persze nem szó szerint – megfelelő tapasztalatot és kompetenciákat, könnyen kieshet a jelölt már az első rostán. Érdemes tehát venni a fáradtságot és megmutatni, hogy az eddigi pálya, hogyan felel meg a pozíció elvárásainak.

  • Felnőtt e-mail címet mindenkinek!

Cicabogár99, supermen5, béluska26, pocahontas89. Sajnos nem ritka, hogy a valaha az identitást elsőként kifejező becenevek még az álláskeresés időszakában is kísértenek. A profi e-mail cím a következő elemekből állhat: név, kezdőbetűk, számok. Ennyi. Fontos lehet még, hogy jobb, ha nem a céges e-mail címünkkel keresünk új állást, nem kelt jó benyomást, hogy erre használjuk a munkahelyi levelezést (főleg munkaidőben).

  • Átnézni küldés előtt!

Sem a helyesírási hiba, sem az elütés nem fér bele. Ha már az önéletrajz tele van elírással, mire lehet számítani később? Sokszor az segít, ha egy külső szem is rápillant a kész műre küldés előtt, valószínűleg azonnal kiszúrja a hibákat.

  • Felesleges információk

Középiskola, hobbik, gyakornoki pozíció részletes leírása. Pályakezdőknél, ha még kevés a szakmai tapasztalat, ezek az információk kerekké tehetik az önéletrajzot, de ha már kellően impozáns karrierutat jártunk be, eljött az ideje, hogy szelektáljunk az adatok között. Minden szekciónál tegyük fel a kérdést: ez az információ megmutatja, hogy én vagyok a legalkalmasabb a pozícióra, amire jelentkezem? Ha nem, akkor merjük használni a „delete” gombot, a másik oldalon hálásak lesznek, ha nem kell hosszasan kutatni a lényeg után.

  • Féligazság nincs

Teljesen felesleges hazudni a készségekről, tapasztalatokról az önéletrajzban. Akár az interjún zavarodunk bele, akár a próbafeladat során derül ki, hogy mégsem rendelkezünk bizonyos készségekkel, mindenkinek kínos helyzetet teremtünk. Ha például egy pozícióhoz professzionális Excel tudás kell és a jelölt nem rendelkezik vele, akkor jobb, ha ez már a nulladik pillanatban kiderül – ki érezné jól magát, ha folyton olyan feladatot kellene végeznie, amihez valójában nem ért? A munkaadótól és a jelölttől is jogos elvárás a transzparencia, hogy mindenki valóban tudhassa mire mond igent, megkímélve egymást a csalódástól.

Forrás: https://resumelab.com/uk/cv/mistakes

Szerző: B.B.

#oneletrajz #hr #karrier #allas #allashirdetes

H I R D E T É S