Robotok
Forrás: MIR

Raktár, repülőtér vagy étterem – egyre több helyen dolgoznak az autonóm robotok

blank
blank

H I R D E T É S

Egy évtizede még a robotokat kizárólag ipari környezetben, biztonsági kerítéssel szeparált térben képzelhettük el, pár éve azonban elképesztő gyorsasággal terjednek az emberekkel együttműködő, egy térben közlekedő autonóm mobil robotok.

Külföldi reptereken már lehet találkozni úgynevezett mobil (autonóm mobil robot – AMR), vagy más néven szerviz robotokkal, amelyek útba igazítanak, több nyelven informálnak vagy fotót készítenek, ha az utasok kérik – csak egy példa arra, hogy a technológiai fejlődés segítségével hogyan szivárog be a mindennapi életünkbe a robotika.  A mobil robotok jellemzője, hogy a jeladóknak és programozásnak köszönhetően önállóan mozognak egy meghatározott területen, a beépített szenzoroknak köszönhetően elkerülik az akadályokat és megállnak, ha szükséges. Felszerelhetők komplett rendszerekkel, interfészekkel, bővíthetők mesterséges intelligenciával, így alkalmazásuk igen széles körben lehetséges. Szerviz robotok megjelentek már az egészségügyben, a kiskereskedelemben, a hotelekben, éttermekben, bevásárlóközpontokban, de az Egyesült Államokban például biztonsági területen is alkalmazzák őket, hogy bizonyos területek megfigyelésében interaktív szerepet töltsenek be. A mobil robotok alkalmazása már ma is számos területen segíti a mindennapi életünket, és szakértő előrejelzések szerint ez egyre inkább így lesz. Ennek előnyeit nézve elég, ha arra gondolunk, a kórházakban bevethető fertőtlenítő robotok milyen előnyökkel járnak egy pandémiás helyzetben.

A mobil robotok a mindennapi ember számára észlelhető alkalmazása Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt – bár példák már akadnak rá – a Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics – IFR) nemrég megjelent tájékoztatója szerint 2020 és 2023 között évente 40 százalékkal nő majd az információt nyújtó, útba igazító, kísérő mobil robotok száma. Bár a növekedés mértéke robbanásszerű és előbb utóbb a robotikai alkalmazásokban nem kimondottan élen járó Magyarországon is érezhető lesz ez a tendencia, számszerűen elenyésző a növekedés ahhoz képest, hogy a mobil robotok alkalmazásában húzó ágazatnak számító gyártó szektorban és logisztikában milyen mértékű növekedésre lehet számítani: az IFR 2023-ig 31 százalékra becsüli az évenkénti bővülést a már 2021-ben is évi 160 000 darabot értékesítő piacon.

A robotok minden alkalmazási területen az emberi munkaerő számára nehezen végezhető, monotonitást igénylő vagy veszélyt jelentő feladatot látnak el, ráadásul hatékonyabban, így végül gazdaságilag is megtérülő módon.

blank
Forrás: MIR; TYCO

Biztonságot nyújtó mobil robotok gyártókörnyezetben is

A gyártókörnyezetben alkalmazott autonóm gépek elvégzik azokat a feladatokat, amelyek korábban emberi munkaerőt igényeltek, az alkalmazottaknak így nem kell nagy súlyokat cipelniük, mérföldeket gyalogolniuk a gyártócsarnokban, ehelyett foglalkozhatnak nagyobb felelősséget és szaktudást igénylő feladatokkal, például az automatizált gyártás felügyeletével.

A robotikával kapcsolatos legnagyobb aggály többnyire a biztonság kérdése. Az EU-n belül telepített berendezések mindegyikének meg kell felelnie a gépekről szóló irányelv (MD) alapvető követelményeinek 1. mellékletében felsorolt egészségügyi és biztonsági előírásoknak. A mobilrobot-gyártók és rendszerintegrátorok számos szabványt kötelesek tiszteletben tartani és ISO tanúsítványok sorát kell megszerezniük, amelyek az emberek biztonságát hivatottak szolgálni.

A mobil robotgyártásban úttörő MiR (Mobile Industrial Robots) közép- és kelet európai régiójának értékesítési vezetője, Jesper Sonne Thimsen sorolja is azon biztonságot garantáló technológiai feltételeket, amelyek megbízhatóvá teszik a mobil robotokkal végzett közös munkát: „A MiR robotok esetében a piacon elérhető legfejlettebb duál lézer szkenner biztosítja a navigációt és az akadályok észlelését,  két 3D-s kamera segíti a környezet vizsgálatát, szenzorok sokasága biztosítja a tárgyak, emberek elkerülését, de a beépített, standard biztonsági elemek már önmagukban biztonsági rendelkezésekkel látják el a gépeket abban az esetben is, ha egy gyártóterület erre nincsen felkészülve, vagy ha a belső rendszer meghibásodik” – magyarázza az régiós vezető a részleteket.

A MiR robotok teljes választéka a tervezett felhasználásnak megfelelően CE-jelöléssel rendelkezik a biztonsági előírásoknak való megfelelésük következtében, a kiegészítő szabványokhoz való igazodás a kockázatkezelést szolgálja, az integrált biztonsági funkciók pedig a tervezett használat során várható veszélyek kiküszöböléséért felelnek. „Ez azt jelenti, hogy ezeket a robotokat biztonságos AMR rendszerben történő üzembe helyezésre tervezték, és biztosítjuk az integrációhoz és működtetéshez szükséges megfelelő információkat” – foglalta össze Jesper Sonne Thimsen.

(x)

H I R D E T É S