Sheryl Sandberg
Sheryl Sandberg

A világ egyik legbefolyásosabb nője – Sheryl Sandberg sikertörténete

blank
blank

H I R D E T É S

Sheryl Sandberg szinte mindent elért már az életben éles eszének, kitartásának és szorgalmának köszönhetően. Amellett, hogy kulcsszerepet játszott olyan cégek üzleti sikereiben, mint a Google és a Facebook, nőtársait is inspirálja olyan sikerkönyvekkel, mint a Dobd be magad!, vagy a B-terv. 

Sheryl Sandberget a világ egyik legbefolyásosabb nője, a startupok és technológiai vállalkozások világának kiemelkedő alakja mindenki számára. A Meta – korábban Facebook – egykori vasladyje, a Harvardra járt, a Facebook előtt a Google-nél dolgozott, Zuckerbergel pedig egy karácsonyi partin ismerkedtek meg. Ő volt az első nő, akit a Facebook igazgatótanácsába neveztek ki. Sheryl 2 bestseller könyv szerzője, könyvei számos sikeres nő karrierjét inspirálták. Évek óta tagja a dollármilliárdosok szűk klubjának, sikerét szorgalmának éles eszének köszönheti. De nézzük, hogy honnan is indult ez az elképesztő karrier.

Summa cum laude a Harvardon

Washingtoni zsidó családban született, a három testvér közül Sheryl volt a legidősebb. Édesapja szemészorvos volt, míg édesanyja francia nyelvtanár. Mivel családja a floridai North Miami Beachre költözött, Sandberg a North Miami Beach High Schoolban végezte a középiskolai tanulmányait, ahol 1987-ben érettségizett. A kiváló képességű lány felvételt nyert a Harvard College-ba, ahol 1991-ben summa cum laude és Phi Beta Kappa minősítéssel diplomázott, közgazdaságtan szakon. Sandberg megkapta a John H. Williams-díjat is, mint a főiskola legjobb végzős hallgatója közgazdaságtanból.

Sheryl Sandberg még főiskolás korában megalapította a “Nők a gazdaságban és a kormányzatban” nevű szervezetet. A Harvardon találkozott Lawrence Summersszel is, aki később mentora és szakdolgozatának tanácsadója lett. Sandberg hamarosan a Világbankban is Summers kutatási asszisztense lett. Innen indult a karrierje. A Világbanknál Sandberg olyan indiai egészségügyi projektekkel foglalkozott, amelyek a lepra, az AIDS és a vakság elleni küzdelemre fókuszáltak.

Sheryl ezután 1995-ben a Harvard Business Schoolban szerzett MBA diplomát, amelyet a legmagasabb kitüntetéssel zárt. Az ösztöndíjat rögtön az üzleti iskola első évében elnyerte.

Sheryl Sandberg karrierje új lendületet vett, miután elvégezte az MBA-t. Először a McKinsey & Companyhoz csatlakozott vezetési tanácsadóként, majd a McKinsey-től való távozása után Sandberg ismét Lawrence Summers mellett dolgozott, aki akkoriban az Egyesült Államok pénzügyminisztere volt Bill Clinton elnök alatt. 

Sikeressé tette a Google-t

Sandberg 2001-ben, 3 évvel a keresőóriás megalapítása után csatlakozott a Google-hoz, és a globális értékesítés és üzemeltetés alelnökévé lépett elő. Emellett részt vett a Google filantróp ágában, a Google.org-ban is.

A Google-nál Sandberg a Google hirdetési és kiadói termékeinek online értékesítéséért volt felelős. Emellett a Google Searchnek az értékesítési műveleteit is ő irányította. Mivel Sandberg meglehetősen korán csatlakozott a Google-hoz, amikor a keresőóriás még messze nem volt olyan, mint amilyen ma, kulcsszerepe volt a cég későbbi sikereiben, irányítása alatt a hirdetési és értékesítési csapat 4 főről 4000 főre növekedett.

Nyereségessé tette a Facebook-ot is

Sheryl Sandberg 2007 végén találkozott Mark Zuckerberggel. Egy karácsonyi partin találkozott Sheryl Markkal, a Facebook fiatal alapítójával. Bár Zuckerberg nem is keresett operatív igazgatót, mégis úgy vélte, hogy Sheryl tökéletesen megfelel erre a szerepre.  Ezért ajánlotta fel Sandbergnek a Facebook 2008-ban ezt a pozíciót, amivel a cég második számú vezetője lett.

Nem sokkal azután, hogy csatlakozott a Facebookhoz, gyorsan kitalálta, hogyan teheti nyereségessé a vállalatot. Addig a Facebook arra törekedett, hogy imidzset építsen, anélkül, hogy bevételi modellje lett volna.  Sheryl Sandberggel a Facebook hamarosan elkezdett a hirdetésekre támaszkodni, és elkezdte diszkréten megjeleníteni a hirdetéseket, így 2010-ben végre nyereségessé vált. Sandberg a Facebook (Meta) szinte minden fontos részlegét felügyelte, beleértve az értékesítést, az üzletfejlesztést, a marketinget, a kommunikációt, és még sok mást.  

Sandberg 2012-ben csatlakozott a Facebook igazgatótanácsához, ő volt az első nő, aki bekerült a Facebook igazgatótanácsába. Bár Sandbergnek volt néhány részvénye a vállalatban, kiderült, hogy a vállalat 2012. május 18-i tőzsdére lépése óta részvényeinek több mint felét eladta.

Sheryl 2022. június 1-jén bejelentette lemondását az operatív vezérigazgatói posztról. Ennek okaként azt említette, hogy szeretné új fejezetet írni az életében. Lemondását 2022 őszén nyújtotta be. A Forbes listája szerint Sheryl Sandberg vagyona jelenleg 1,5 milliárd dollárra tehető.

Sikerkönyvek a nők inspirálására

Sheryl Sandberg két bestseller könyvet írt, az egyik a Dobd be magad! – Nők több szerepben címmel jelent meg. A könyvben önkritikusan elemzi, hogyan korlátozzák a nők, akarva-akaratlan, maguk is karrierjüket. Filozófiája, hogy ne arról beszéljünk, mit nem tehetnek meg a nők, hanem arról, mi mindenre képesek!  Sikerkönyv lett a B-terv című könyve is, amiben azokról a súlyos nehézségekről van szó, amelyek az életünkben adódhatnak: betegség, válás, munkahelyünk elvesztése vagy egy családtag halála. Sheryl személyesen is átélhette ezeket a tragédiákat, férje szívinfarktusban hunyt el és egyedül kellett felnevelnie két gyereküket. A B tervben személyes élményein és mások példáján keresztül egy pszichológus segítségével mutatja be, hogyan fejleszthető és tanítható a lelki alkalmazkodás és a megküzdés képessége annak érdekében, hogy ismét teljes életet élhessünk.

Szerző: K.T.
Fotó: Sheryl Sandberg Facebook Oldala

H I R D E T É S