Border collie

Tehetséges munkakutya – Olyan gyorsan tanul, mint egy 18 hónapos gyerek

blank
blank

H I R D E T É S

Az ELTE etológusainak vizsgálata igazolta, hogy némely kutyák kiemelkedően sokat megértenek az emberi nyelvből. A kutatásban résztvevő kutyák között voltak olyanok, amelyek akár száz vagy még több játék nevét képesek voltak megtanulni.

A kutatók több mint két éven keresztül kerestek világszerte olyan a kutyákat, amelyek tudják a játékaik nevét. Mint a közleményben megjegyezték, a kutyák többsége parancsokat, trükköket gond nélkül megtanul, de a tárgyak nevének megjegyzése nagyon különböző feladat és a legtöbb kutya nem is tudja elsajátítani ezt a képességet.

A kutatásban hat kutya vett részt: Max (Magyarország), Gaia (Brazília), Nalani (Hollandia), Squall (Egyesült Államok), Whisky (Norvégia) és Rico (Spanyolország). A kutyák miután valamennyien bebizonyították, hogy több mint 28 játékuknak tudják a nevét (néhányuk több mint 100 játéknak), felkérést kaptak, hogy vegyenek részt a Genius Dog Challenge online, élő közvetítésű kísérletsorozatban.

A kísérletsorozatban ezúttal arra kérték a gazdákat, hogy mindösszesen 1 hét alatt 6, majd 12 új játék nevét tanítsák meg kutyáiknak. “Kiderült, hogy ezeknek a kivételes kutyáknak ez nem túl nagy kihívás. Könnyedén megtanultak 11-12 új tárgynevet is” – számolt be Claudia Fugazza, az ELTE kutatásvezetője.

“Ez a tanulási sebesség hasonlatos az emberi csecsemők szókészletének fejlődéséhez, amikor 18 hónapos koruk körül hirtelen meglódul a szótanulás üteme. – mondta Shany Dror, a tanulmány első szerzője.

A hat kutya border collie volt, egy terelő fajta, amely az emberrel együtt dolgozó munkakutyaként érzékenyen reagál a gazdája viselkedésére. Ugyanakkor számtalan border collie nem képes hasonló szótanulási teljesítményre.

A border collie rendkívül értelmes munkakutya, évezredek óta használja az ember arra, hogy a haszonállatait terelje és védje. A pásztorkutyák, juhászkutyák külsőre nagyon különböznek, de jellemükben nagyfokú hasonlóságokat mutatnak. A fiatal juhászkutyák szinte a “pásztortudással együtt születnek”, a kiképzésük során legtöbbször csak a természetes ösztöneiket kell továbbfejleszteni, illetve néhány alapvető engedelmességi parancsot kell megtanulnia. A magyar pásztorkutyák általában jól teljesítenek házőrzőként is.

Forrás: MTI

#tudomány #kutatás #etológia

H I R D E T É S