uj munkahely, munkahelyvaltas, december, uj munkat
uj munkahely, munkahelyvaltas, december, uj munkat

Ezért érdemes decemberben új munkát keresni

blank
blank

H I R D E T É S

Ugyan ki vesz fel decemberben? Melyik munkáltatónak éri meg, és miért, hogy az év utolsó hónapjában alkalmazzon egy új kollégát? Hol lehet ilyenkor munkát találni?

Már egy hónapja keresek állást, több meghallgatáson is voltam, néhány helyről biztató visszajelzést kaptam, de a munka még bizonytalan, semmikonkrétum. Ki vesz fel munkavállalót decemberben? – kérdezi Judit, egy angolul perfektül beszélő fiatal nő, bár hozzáteszi, hogy a jelenlegi munkahelyére is éppen ebben a hónapban érkezett. De vajon tényleg jogos a kérdés, a munkáltatóknak valóban nem éri meg decemberben alkalmazni valakit?

Nézzük munkáltatói oldalról a helyzetet

Az idei decemberben 21 munkanap van, mivel az ünnepek hétvégére esnek. Ez már jó indok az új kolléga foglalkoztatására, mivel ez a munkaerő (hacsak nem hozott máshonnan magával ki nem vett napokat) valószínűleg nem megy szabadságra ebben az időszakban. 21 nap éppen elég az akklimatizálódásra: az új munkahelyi szokások felvételére, a munka sajátosságainak feltérképezésére, a kollégákkal való megismerkedésre.

Sokan tartalékolnak az év utolsó munkanapjaira szabadságot, ebből adódóan átmenetileg csökken az effektíve a munkahelyen tartózkodók száma, így éppen jól jöhet a bevethető munkáskéz. Még ha nem is a kvalifikált feladatok jutnak az első napokban az új kollégának, bizonyos területeken biztosan be tud segíteni. De nagy kényszerítőerő lehet a munkaerőhiány is egy munkaadónál, akinek a cég hatékony működése érdekében muszáj rögtön pótolnia a kilépő dolgozót, mindegy, hogy december van-e vagy június.

Munkavállalóként mit nyersz, ha decemberben kezdesz dolgozni az új munkahelyen?

Először is egy kis nyugalmat, hogy sikerült elhelyezkedned, megvan az állás, amit a Jézuska hozott a fa alá, igaz, kicsit korábban, de ez most egyáltalán nem baj. Szóval nyugodtan mehetsz ünnepelni, lesz hová visszamenni az év végi lazulás után. A december minden munkahelyen különleges hónap, az ünnepek előszele mind a dekoráción, mind a hangulaton érződik. Azonkívül, hogy megmelegíted a hátsód alatt a párnát, azaz beilleszkedsz a munkahelyi közösségbe, megismered a munkáddal szemben támasztott elvárásokat, magabiztosságot szerzel a mindennapi rutint illetően, megláthatod, hogy miként viszonyul a munkáltató a munkavállalóihoz. Tart-e karácsonyi összejövetelt, ha igen, milyet, oszt-e jutalmat, 13. havi fizetést (persze neked most még nem), megköszönik-e az egész éves munkát, vagy csak, mint az év bármely munkanapján, mindenki simán hazamegy a karácsony előtti utolsó munkanapon. Az első hetekben egy csomó pozitív élményt szerezhetsz, hiszen a decemberi ünnepkörben valahogy a munkahelyeken is kicsit emelkedettebb a hangulat. És azt se felejtsd el, hogy milyen jó lesz januárban azt mondani, én már tavaly is itt dolgoztam!

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S