Vezetői értekezlet
Forrás: Envato

Ezért éri meg sebezhetőnek maradni vezetőként is

blank
blank

H I R D E T É S

Mélyen él a köztudatban az a gondolat, miszerint a vezetőknek keménynek és magabiztosnak kell lenniük. A Covid-járványban azonban megmutatkozott sok erős és meghatározó vezető számos gyengesége, és rávilágított azok fölényére, akik bátran felfedik sebezhetőségüket.

Minden típusú szervezetre igaz az állítás, hogy a dolgozók jobban érzik magukat, ha vezetőik okosak, őszinték és gondoskodóak, ha merész, potenciálisan népszerűtlen intézkedéseket hajtanak végre – amikor arra összpontosítanak, hogy segítsék a szervezetet a továbblépésben, és nem arra, hogy egy hamis legyőzhetetlen erőt demonstráljanak.

Kutatások szerint a mai komplex és bizonytalan, állandó tanulást és rugalmasságot követelő világban a legjobb vezetők azok, akik tisztában vannak a saját korlátaikkal, és rendelkeznek azzal az alázattal, ami szükséges a saját és mások lehetőségeinek feltárásához, kibővítéséhez. Hangsúlyozzák, hogy emellett előny még a vezetők számára, ha elég bátrak ahhoz, hogy őszinték és kíváncsiak legyenek, és nyitottak a kapcsolatokra, bensőséges csapatszellemet építenek olyan pszichológiai biztonsággal, amely teret ad az építő kritikának és a nézeteltéréseknek is.

Erény, ha egy vezető belátja, hogy fontosabb a valóság megértése, mint a saját igazuk, és nem félnek belátni esetleges tévedésüket. Ez lehetővé teszi számukra, hogy örömmel fogadják a kritikákat, hisz ez szükséges a fejlődéshez. Összességében ez egy egészen más típus, mint a macsó stílusú vezető, akinek ugyan ritkán van igaza, mégis ritkán kételkedik.

Így alakíthatsz ki sérülékenyebb vezetési stílust

Kezdd azzal, hogy elmondod az igazat! Osszd meg másokkal őszintén a saját perspektívádat, azt is, amit tudsz, és azt is, amit nem. Bár könnyű azt mondani az embereknek, amit hallani akarnak, a jó vezetők az igazat mondják, legyen az bármennyire is traumatikus. Ha tisztában vagy a kihívásokkal, segíted a csapatodat is a megküzdésben.  Az erő legfontosabb jele, ha te magad nyitott vagy a saját gyengeségeidre.

  • Kérj segítséget! A vezetés nem egy hőstett. Szabadítsd fel azokat az erőket, amelyek csapatként egyesítik az embereket. Ez megköveteli, hogy őszintén vállald, hogy támogatásra van szükséged. A hitelesség növeli az irántad érzett elkötelezettséget, és segít felszabadítani az ötleteket és energiát a szóban forgó kihívások kezelésére.
  • Lépj ki a komfortzónádból! Az egyik oka annak, hogy sokan nem tudnak kiemelkedő hatékonyságú vezetővé válni az az, hogy stagnálnak, autopilot-ra kapcsolnak, és tovább örökítik a megszokásokat, a múltbeli rutinokat. Egy jó vezetőnek érdemes dolgoznia a hibáin és új képességeket fejlesztenie.
  • Ismerd el, ha hibázol, és kérj bocsánatot. Az őszinteséget jobban értékelik az emberek, és növeli a bizalmat. Rövid életű és téves az az elképzelés, hogy fenntarthatjuk legyőzhetetlenségünket azzal, ha tévedhetetlennek állítjuk be magunkat.
  • Engedd látni másoknak, hogy dolgozol magadon! Például vállalható mondat lehet ez: „Nézze, nem vagyok túl jó abban, hogy visszajelzéseket adjak, vagy másokat fejlesszek. Ezért mostantól jobban odafigyelek a kommunikációra, a mentorálásra, abban a reményben, hogy ez javítani fogja vezetői képességeimet.”

Összefoglalva: a sérülékeny vezetés a mai, rendkívüli bizonytalan világban – amikor bárki képes lehet létfontosságú tudással vagy ötlettel hozzájárulni a szervezethez, amikor alapvetés az egymásrautaltság, amikor a válaszok nem egyértelműek többé – nagyon fontos az előre lépéshez.

Fotó: Envato

#vezeto #alkalmazott #csapatszellem #kommunikacio #szervezetikultura #hr

H I R D E T É S