blank

Utálod a munkád? 3 + 1 ok, miért tarts ki mellette

blank
blank

H I R D E T É S

Nem kedveled a munkád, de nincs lehetőséged a váltásra? Érzed, hogy valami a maradás mellett tart? Olvasd el, melyek azok a tényezők, amelyeken változtathatsz, annak érdekében, hogy szívesebben végezd a munkád ott, ahol eddig is dolgoztál.

Első ok: mert átalakíthatod a gondolkodásod

Ha nem szereted a munkád, akkor segítséget kérhetsz Hamlettől: „… mert nincs a világon se jó, se rossz: gondolkozás teszi azzá.” Vagyis, lehet, hogy nem is olyan rossz a munkád, csak rossz szemüvegen keresztül nézel rá. Rossz oldalról, rossz szemszögből figyeled. Vagy csak a rosszat veszed észre benne.

Hogyan alakítsd át a gondolkodásod? Mától kezdve mindennap keress (és találj!) a munkádban valami jót, valami szépet, valami értékeset. Tudom, hogy ez nagyon nehéz! Már számtalanszor hallottam tréningen, hogyha látnám, milyen körülmények között dolgoznak a tréningrésztvevők, nem kérnék ilyen szamárságot. De kérek. Ha valaki nem tud, nem akar, nem mer munkahelyet váltani, pedig utálja a munkáját, akkor erőszakot kell tennie a gondolkodásán. Kényszerítenie kell magát, hogy találjon valamit, ami pozitív, ami szerethető abban a 8 órában.

Második ok: mert átalakíthatod a munkaköröd 

Ha nem szereted a munkád, de van egy elfogadható főnököd, akkor kövesd Amy Wrzesniewski tanácsát, és alakíts, változtass kicsit a munkádon. A Yale egyetem pszichológusa job craftingnek nevezi azt a folyamatot, mely során úgy alakítjuk át a munkánkat, hogy az nagyobb elégedettséget adjon a jövőben. Ehhez először át kell gondolnunk, mik a személyes erősségeink, mi az, ami lelkesít bennünket a munkánkban, mi az, amit szívesen csinálunk. És legfőképpen, mi az, amit a legértékesebbnek tartunk, amivel mások életéhez, boldogságához hozzátehetünk valamit. Ha mindez megvan, akkor ki kell találnunk, hogy tudnánk több időt fordítani ezekre a feladatokra, és kevesebbet a számunkra nem túl értékes feladatokra. Ha a közvetlen vezetőnk tárgyalóképes, tőle is kérhetünk segítséget a munka hangsúlyainak áthelyezésében. Ha viszont egy seggfej, akkor kreatívan kell keresnünk azokat a kiskapukat, ahol változtatásokat tehetünk.

Első pillantásra mindig úgy tűnik, nincs mozgásterünk változtatni, hiszen a cégünk diktálja a szabályokat. A pszichológus asszony szerint kitartó kereséssel mindenki találhat módot arra, hogy saját magához illessze a munkáját. Sokszor az is elég, ha a feladatok sorrendjét felcseréljük és azzal kezdjük (vagy zárjuk) a napot, ami igazán energizál bennünket.

Harmadik ok: mert átalakíthatod elvárásaid rendszerét

Elvárásaink nagy mértékben meghatározzák, hogyan érezzük magunkat. Persze ezek a legtöbbször tudattalanul alakulnak ki bennünk (többek között a reklámok, a photoshop és a hollywoodi filmek hatására).

Ha nagyító alá tesszük az elvárásainkat és tudatosan elemezzük azokat, kiderülhet, hogy alaptalanul sokat várunk el egy nyaralástól, egy házasságtól vagy egy munkahelytől. Ha az elemzés során az derül ki, hogy elvárásaink messze állnak a realitásoktól, érdemes „leszállítani” az elvárásainkat és átalakítani azokat.

blank

Hogyan átalakítsuk át elvárásainkat? Írjuk össze, pontosan mit várunk el a jelenlegi munkahelyünktől, a főnökünktől, a munkatársainktól, aztán rendezzük kategóriákba a felsoroltakat. Mi az, aminek feltétlenül teljesülnie kell, ami „muszáj”, ami szükségszerű a munkánk során, amiből nem tudunk engedni? (Ilyen lehet például az, hogy ne kelljen feketén dolgoznunk, hanem legyünk szabályosan bejelentve a cégünk által, vagy hogy veszélyes munka esetén lássanak el bennünket védőruházattal.)

És vegyük külön kategóriába azokat a tényezőket, amelyek inkább kívánságok, vágyak, amelyek teljesülése nagyon kellemes lenne, de talán nem reális. (Ilyen kívánság az, hogy munkatársaink legyenek „jófejek”, a vezetőink mindig igazságosan értékeljenek bennünket, hogy ne legyenek surlódások, viták, időnyomás.)

Ha jelen munkahelyünktől túl sokat várunk el, vagy nem reálisak az elvárásaink, akkor nem lesz másként egy új munkahelyen sem.  Elvárásaink ott is csalódáshoz vezetnek majd.

Plusz egy ok: a belső siker

Mindegy hol, kivel és kinek dolgozol, mindig törekedhetsz arra, hogy a legjobbat hozd ki magadból. Ha egy feladatot úgy fejezel be, (hátráltató tényezők és személyek gyűrűjében) hogy tiszta a lelkiismereted, mert mindent megtettél, ami Tőled telt, mindig ugyanaz a kellemes, felemelő érzés fog átjárni, amit belső sikernek nevezünk. És ehhez mindegy, melyik cég irodájában áll az asztalod és milyen céglogó virít a bejáraton.

Szerző: Sipos Tünde, tréner, Forlong Bt.

#siker #munka #munkahelyvaltas #teljesitmeny #coaching

H I R D E T É S